Sabah Gazetesi köşe yazarı Hıncal Uluç, ""Bu nasıl mahalle baskısıdır" yazısıyla ilgili Defne Joy Foster'ın ailesinin açtığı davada 20 bin TL'lik tazminat ödemeye mahkûm oldu.
İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Nesrin Merih Göçer'in, Uluç hakkında verdiği karar şöyle:
"Davcalı Hıncal Uluç tarafından kaleme alınan yazı ise ölümün üzerinden henüz iki gün geçmişken acının en yoğun olduğu 4.2.2011 tarihinde yayınlanmıştır.
Dava konusu yazıda, Defne Joy Foster'ın evli ve çocuklu olduğu belirtilerek başka bir erkeğin evinde ölmesi nedeniyle ahlaki sorgulama yapılmakta "su testisi suyolunda kırılır" diyerek sürekli böyle bir hayat sürdüğü imasıyla bütün geçmişi zan altında bırakılmaktadır.
Oysa özel hayat gizlidir. Ölen kişinin tanınan biri olması özel hayatının ve ahlaki değerlerinin kamuoyu ile bu şekilde paylaşılması ve tartışılmasını gerektirmez.
Bu olaydan en olumsuz şekilde etkilenecek ilk kişi olan davacı eş ölüm olayının şekli ve meydana geldiği yer ile ilgili olarak ve eşi hakkında hiç bir yerde konuşmamış bir ithamda bulunmamıştır.
Davalı yazarın, yaşı mesleki kıdemi yaşam tecrübesi göz önüne alındığında dava konusu yazıda Defne Joy Foster için kullandığı ifadelerin eş ve anne olan davacıları incitebileceğini düşünmesi gerekir.
Yazıda 18 aylık bebeğin, babasından annesini anlatmasını istediğinde, babasını ona ne anlatacağı konusunda tasa dile getirilmesine rağmen, bu yazının o bebeğe, annesiyle ilgili bırakılan en ağır yazılı belgelerden biri olduğu da bir gerçektir.
Ölüm olayının meydana geldiği evde bulunan dava dışı üçüncü şahıs için kullanılan 'Sor bakalım kerataya, evli barklı çocuklu kadını niye götürmüş evine' biçimindeki üçüncü şahıs için belli belirsiz bir sempati ve olayı hafifseme ve ayrımcılık içeren ifadelerle birlikte yazı bir bütün halinde değerlendirildiğinde, Defne Joy Foster'ın aşağılandığı ve eş ve anne olan davacıların en yakınlarına yapılan bu ithamlar nedeniyle manevi tazminat isteyebilecekleri düşünülmüş olup takdiren 10 biner TL, manevi tazminatın yayın tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan alınıp davacıya verilmesine dair kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde temyizi kabul olmak üzere karar verildi."(IC)