Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonuna 'Hero' yazılı tişörtle girmekle suçlanan üniversite öğrencisi Emirhan Baysal, 'terör örgütü propagandası yapma' suçundan yargılandığı davada beraat etti.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Baysal ile avukatı Adil Hasan Tahsin Dinç ve sanığın yakınları katıldı.
Önceki beyanlarını tekrar eden Baysal, Erzurum'da üniversite öğrencisi olduğunu, üzerinde 'Hero' yazılı tişörtü suç tarihinden çok önce birçok yerde şubesi bulunan bir mağazadan satın aldığını belirtti.
Baysal, suçsuz olduğunu bildirerek, beraatine karar verilmesini talep etti.
Cumhuriyet savcısı, sanık Baysal'ın yapılan sorgusunda Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile herhangi bir bağlantısı olmadığı ve tişörtü çok şubeli bir mağazadan aldığının belirlendiğini söyleyerek, Baysal hakkında kesin ve inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verilmesini talep etti.
Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, Baysal'ın beraatine karar verdi.
Hero" ne demek?
“Hero” (İngilizce ‘Kahraman’) kelimesinin yer aldığı yazının bulunduğu tişörtler 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Erdoğan'a suikast girişiminde bulunduğu iddiasıyla yargılanan Gökhan Güçlü'nün 13 Temmuz 2017'deki duruşmaya üzerinde "Hero: Heroes are immortal" (Kahraman: Kahramanlar ölümsüzdür) yazan bir tişörtle gelmesinin ardından tartışma konusu oldu.
The Fountain Magazine'in Temmuz-Ağustos 2016 sayısında Fethullah Gülen imzasıyla yayınlanan Despair and Heroes (Umutsuzluk ve Kahramanlar) başlıklı makaleye referansla “Hero”nun “Hoca efendi razı olsun” kelimelerinin baş harflerinden oluştuğu iddiaları gündeme geldi.
Tişörtlerin üreticisi Defacto, ürünlerin satışını durdurdu. BBC Türkçe'nin soru yönelttiği Defacto'nun halkla ilişkiler temsilcisi ise "Bu talihsiz olayın şirketten tamamen bağımsız gerçekleştiğini, bu yüzden şirketin bu konuda herhangi bir yorum yapmak istemediğini, bugüne kadar herhangi bir açıklama da yapmadıklarını" iletti.
Kaç kişi gözaltına alınmıştı?
24 Temmuz 2017 Pazartesi itibariyle Türkiye çapında 19 ilde 33 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 31'i serbest bırakılırken iki kişi tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında üniversiteli bir çift, kafede oturan bir çocuk da vardı.
Gözaltılar sonraki tarihlerde de devam etti. Gözaltı sayısı en az 38'e yükseldi. Medyaya yansıyan gözaltı haberlerinden bazıları şöyle:
* 30 Temmuz'da Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde ise, “Part Time Hero” (yarı zamanlı kahraman) yazılı tişört giyen üniversite öğrencisi de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
* 14 Ağustos Adıyaman’da ailesiyle birlikte gezmeye çıkan M.T. “Hero” yazılı tişört giydiği için polislere haber verildi. Polislerin “Hero” tişörtünün anlamını anlatmasıyla kıyafetini yakmaya çalıştı.
* 19 Ağustos'ta Trabzon’daki trafik kazası sonrası olay yerini izleyen bir erkek,
* 19 Ağustos'ta sosyal medyada annesiyle birlikte hapishanedeki babasını ziyarete giden bir çocuğun "My dad is my hero" tişörtü giydiği gözaltına alındıkları paylaşıldı.
(HK)