Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, bianet'e yaptığı açıklamada, seçimin ardından oluşacak parlamentonun yeni anayasayı da yapacağını ifade ederek yüzde 10'luk seçim barajı için "Gelecek seçimde kalması daha da önemli" dedi.
bianet'e konuşan Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu da barajın yüzde 5 ila 7 olması gerektiğini açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da koalisyon hükümetinin ülkeyi istikrarsızlığa sürükleyeceğini ileri sürmüştü. Erdoğan, bu nedenle seçim barajının düşürülmemesi gerektiğini savunmuştu.
Kışanak: Yeni Anayasayı da yeni Meclis yapacak
BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, "Seçim barajı şu anki haliyle halkın parlamentoda temsil edilmesini, oyların Meclis'e yansımasını önlüyor" dedi. Kışanak, herkesin beklentisinin, seçimin ardından oluşacak parlamentonun yeni anayasayı da yapacağı yönünde olduğunu söyledi. Bu nedenle önümüzdeki seçimde barajın kritik önem arz ettiğini ifade etti.
"Demokrasilerde istikrar toplumsal ve siyasal istikrar olarak tanımlanır ki Türkiye'de ikisi de yok. Türkiye'de tek parti iktidarı var, bu istikrar değildir. Şu anki seçim barajıyla kurulan hükümet, siyasi istikrarın olduğu anlamına gelmez. Siyasi iktidar ancak baraj kalkar ve temsil artarsa mümkün olur."
Karamollaoğlu: Baraj en az yüzde 7'ye inmeli
SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu da seçim barajının yüzde 5-7 arasında bir rakama inmesinin isabetli olacağını ifade etti. Karamollaoğlu, barajın tamamen kaldırılması fikrine de karşı çıktı.
Karamollaoğlu, "Yüzde 10'dan az oy alan partilerin Meclis dışında kalması, toplumun bir kısmının fikirlerinin Meclis'e yansımaması anlamına geliyor" dedi. (AS/EÖ)