TRT 3 televizyonu, saat 10.30'da yer verdiği "Kültürel Zenginliğimiz" programı, yayımlanan Türkü dışında, önceki gün Çerkezce yayımlanan haberlerden oluştu.
TRT'nin Türkçe dışı dillerde yayını, farklı toplumların kendi dillerini işitmeleri dışında, kendilerine dair haber ihtiyacına cevap vermekten uzak. Ayrıca, programlarda Hükümet mesajlarına daha az yer verildiği, ağırlığın doğaya ilişkin sorunlara kaydırıldığı görülüyor.
Hükümet haberleri azaldı, doğa haberleri arttı
Kırmançi yayınında, Başbakan Erdoğan'ın tarım ürünlerine prim verileceğine dair duyurusuna, İngiliz askerlerinin Iraklı çocuklara uyguladığı şiddete, Çukobirlik'in üretici ortaklarına vereceğini açıkladığı desteğe yer verildi.
Hastalıkla anılan kuşların aslında birer çevreci olduğunun anlatıldığının haberin ardından, sorumsuz avcılığa örnek olarak Giresun'da bir avcının bir yaban kazını yaralamasından söz edildi. Haberlerde, seracılığın Kış mevsiminde Erzurum'un önemli bir etkinliği olduğu ve Rize'de kış ortasında gelen baharla, dolu olmazsa 40 yıldır ilk kez çay alımına başlanacağına da yer verildi.
Bitlis'te kayak yarışmaları, Antalya'da el parmağının yerine ayak parmağı nakledilen bir geç kızın durumu, Türkiye'nin doğal enerji ihtiyacı, Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde ahşap işçiliği, Rizeli bir sobacının ürettiği sıcak su sistemi ve İzmit'in antik kentin kurtarılmayı beklediği yansıtıldı.
Spor Haberleri'nde ise, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Türkiye'nin Malta, Moldova, Macaristan, Yunanistan, Norveç ve Bosna-Hersek ile eşleştiği, Türkiye'nin FİFA Dünya Klasmanı'nda 11. sırada olduğu, Futbolda Gençler kategorisinde Türkiye'nin Belçika'yı yendiği duyuruldu.
Haberlerde son olarak, ikinci İstanbul Cup Kupası, Tenis karşılaşmaları, Akhisar'da keçe üretimi ve keçe ustalığı aktarıldı.
Maviden Yeşile bağlıklı doğa programında ise, "Kaf Dağının Çiçekleri" bağlığıyla Anadolu'daki çiçeklerin çeşitliliğinden söz edildi.
TRT yayını 1,5 yılı geçti
Yerel medyada Kürtçe yayını halen yasakken TRT Radyo 1 ve TRT 3, bu yayınlarını Pazartesi günleri Boşnakça, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kırmanca, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca, yapıyor. Ancak bu yayınlara toplumun ilgisi henüz tespit edilemedi.
Türkçe dışında dil ve lehçelerde yayına dair yönetmeliğin 25 Ocak 2004'te yayımlanmasının ardından bu dillerde ilk yayına, TRT Radyo 1'den ve TRT 3 televizyonundan 7 Haziran'da Boşnakça ile başlanmıştı. (EÖ)