Yaklaşık iki hafta sonra Türkiye'de yayın dünyasına yeni bir dergi katılmış olacak: Paros.
Kendini, Genel Yayın Yönetmeni Mayda Saris'in deyimiyle "çokkültürlü yaşamın nabzını tutan, insanların farklı kimlikleri doğru algılamasını sağlayan" bir yayın olarak konumlandıran Paros, Türkiye'deki azınlıklar üzerine farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Sorularımızı yanıtlayan Mayda Saris'in söyledikleri Paros'un bir portresini de çiziyor.
Görünmeyeni gösterecek
Türkiye farklı dini ve etnik grupların yaşadığı çokkültürlü bir toplum. Ancak geniş toplumun gayrimüslim azınlıklarını çok iyi tanıdığı söylenemez. Tabii bunun yanı sıra, azınlık toplumlar kapalı bir yaşam sürdüklerinden, benzer sorunlar yaşasalar da, onlar da birbirlerini çok iyi tanımıyor. Süryanilerin Ermenileri ya da Musevilerin Rumları veya Bulgarları çok iyi tanıdığını söyleyemezsiniz. Paros'u hazırlama fikrini doğuran işte bu kanaat oldu. Kısacası, alanında bir ilk olan dergimiz, toplumumuza görmediklerini göstermek, düşünmediklerini düşündürmek için doğdu.
Paros'un anlamı
Paros veya Faros "fener" demek. Ermenicede Paros, Rumca ve yabancı dillerde ise Faros olarak kullanılıyor. Topluma ışık tutacak olan dergimize bu ismin çok yakıştığını düşündük ve fenerimizi yaktık.
Hedef farkındalık yaratmak
Paros'u çokkültürlü yaşamın nabzını tutan, insanların farklı kimlikleri doğru algılamasını sağlayan bir yayın olarak konumlandırabiliriz.
Azınlıkların yaşadıkları ülkelerin dilini iyi bilip, genele hitap eden yayın yapması, ülke kültürüne de katkıdır. Dolayısıyla, hedefimiz Paros aracılığıyla farkındalık yaratmak.
Yüzyıllardan beri bu toprakların siyasi, sosyal ve kültürel gelişimini aktaran, zengin bir geçmişe sahip azınlık basını ne yazık ki giderek fakirleşti. Azınlık basınına yeni bir soluk getirecek olan Paros, bu anlamda yeni bir yol açsın, bir sürecin de başlangıcı olsun istiyoruz. Hedef kitlemiz ise bu toprakların tarihini, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimini takip eden; çok kültürlü yaşama değer veren bir kitledir.
Azınlıkların yaşamına tanıklık
Siyasi olmayan, objektif bir yayın çizgisi belirledik. Dergimiz, azınlıkların sosyal, aktüel, tarihi, kültürel, sanatsal yaşamına tanıklık eden içeriğiyle; okuru, olmuş, olmakta ve olacak hakkında bilgilendirmek üzere tasarlandı. Sayıları azalmış olsa da son yıllarda giderek kabuğundan sıyrılan azınlık toplumlar, gözle görülür bir dinamizm kazandı. Her alanda çok kıymetli gençler yetişiyor. Paros'un, kültür-sanat, eğitim, tarih-araştırma, ekonomi, mekân, sağlık, bitki bakımı, trend, çevre ve spor sayfalarında bu anlamda pek çok konu başlığı ve röportajlar yer alacak.
Paros, aylık bir dergi. Mayıs ayında özel bir tanıtım sayısı yayımlandı. Ekim başında yayımlanacak birinci sayımızla da süreli yayına başlıyor. Dergimizin tamamını internette yayınlamıyoruz. Paros'un içeriği ve konu başlıklarıyla bir kısım fotoğrafa yer verip, okurları dergiye yönlendiriyoruz. Okurlar www.paros.com.tr ve facebook'tan bize ulaşabilecek. Abone olmak isteyenlerin telefon veya e-mail ile bize bir mesaj göndermeleri yeterli.
Bilgi için: [email protected] (YY)