Bergama'da 'siyanürlü liç' yöntemiyle altın aramak için Enerji Bakanlığı ile anlaşma yapan Eurogold şirketine karşı köylülerin öncülüğünde sürdürülen mücadele gelecek yıl on yaşına basacak. "Bergamalı Köylüler" hareketi en istikrarlı çevre hareketi olma özelliğine sahip...
Mücadele 1992'de başladı
1992'de Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir şube yönetimleri ve zamanın Bergama Belediye Başkanı Safa Taşkın , bir basın toplantısı düzenleyerek Eurogold'un siyanürlü altın olayını ilk kez kamuoyuna duyurdu.
Anayasada belirtilen temiz bir çevrede yaşama haklarını kullanmak isteyen Bergama köylüleri, çıplak eylemler, 300 kilometrelik Ankara yürüyüşleri, basın açıklamaları ile yıllardır mücadelesini sürdürüyor.
Siyanürlü altına karşı verilen mücadelede, İzmir Barosu avukatları, zamanın belediye başkanı Safa Taşkın, Türk Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Çevre İçin Hekimler Odası da köylülerin yanında yer aldı.
Bergama köylülerinden 80'i hakkında İlçe Jandarma Komutanlığı, 'gizli örgüt' oluşturmak iddiasıyla soruşturma açtı. Soruşturma dosyasındaki evrakları ise Eurogold şirketinden fasklandığı ortaya çıktı. Dosyaya konulan "belgelerin" üzerlerinde Eurogold anteti bulunuyordu.
Yüksek Yargı durdurdu
Danıştay, 1997 yılında Eurogold'un siyanürle altın arama faaliyetini, Anayasanın 27. maddesinde yer alan "Herkes yaşama hakkına sahiptir" ve 56. maddesinde yer alan "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hakkına sahiptir" ilkelerine aykırı bularak, altın madeninin " işletilmesinde hiçbir kamu yararı bulunmadığı" kararına vardı.
Bu karara karşın şirket, 23 Mayıs 2001 tarihinde altın arama faaliyetine hukuksuz bir şekilde fiilen başladı. Bu gelişmenin üzerine Bergamalı 17 köy muhtarı Cumhurbaşkanını dilekçe gönderdi. Bergamalı köylüler ise, arama alanın etrafında eylemler yaptı.
Kesinleşmiş mahkeme kararından sonra madenci şirketin orman arazisinden çıkarak karara uyması gerekirken; Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından 05/04/2000 gün ve B.02.O.MÜS.0.13.00.00-263 No. lu yazı ile İçişleri, Sağlık, Bayındırlık, Enerji Tabi Kaynaklar, Orman ve Çevre Bakanlıklarından "Bergama Çamköy Ovacık Mevkii'nde bulunan altın madeni işletmesi ile ilgili olarak TÜBİTAK'ın düzenlediği rapora göre mahkeme kararında belirtilen risk faktörlerinin ortadan kalktığı ve bu nedenle ilgili bakanlıkların konuyu yeniden değerlendirmek suretiyle işlem tekemmül ettirmeleri'' istenmiştir. Başbakanlığın bu genelgesi üzerine ilgili bakanlıklar, yeniden işlem tesis etmeye başlamışlardır. Son olarak Sağlık Bakanlığı tarafından altın madeni işletmesine bir yıllık deneme üretimi izni verilmiş ve maden sahasında çalışmalar başlamıştır.