Haberin foto-galerisi için tıklayınız.
HIV enfeksiyonu ve AIDS’in ilk kez tanımlanmasının üzerinden 27 yıl geçti.
Dünya AIDS gününde Pozitif Yaşam Derneği (PYG) gönüllüleri Beyoğlu, Tünel'de basın toplantısından dilek ağacına dilek asmaya, ritim atölyesine, yürüyüşe, yaklaşık 100 kişinin katılımıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirerek HIV pozitif'e dikkat çekti.
"Hepimiz Pozitifiz"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Gökengin, geçen 27 yılda neler olduğunu özetledi:
"HIV enfeksiyonunu tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi, HIV pozitiflerin daha kaliteli bir yaşam sürdürmeye başladı, daha etkili ve kullanımı daha kolay yeni ilaçlar yavaş da olsa Türkiye'de kullanıma sunulmaya başlandı, HIV/AIDS ile yaşayanlar giderek güçlendi. HIV/AIDS, tedavinin herkes için erişilebilir olduğu ülkelerde artık kronik hastalıklar arasında yer alıyor. "
Ancak Gökengin'e göre bu gelişmelerin yanında bazı olumsuzluklar hâlâ yineleniyor:
Toplum halen HIV enfeksiyonu ve AIDS’in sıra dışı kişilerin hastalığı olduğunu, kendilerinin bu enfeksiyonlar açısından tehdit altında olmadığını, HIV’in sosyal ilişkilerle bulaşabileceğini zannediyor, HIV/AIDS’ten korkuyor ve HIV/AIDS ile yaşayanları damgalıyor, toplum dışına itmek istiyor.
Samba İstanbul Grubu'nun sokak gösterilerinin yanı sıra kurulan stantlarda HIV+ bilgilendirici fasikülleri dağıtıldı.
Aralarında Mehmet Ali Alabora, Murat Daltaban gibi isimlerin de olduğu sanatçılar dilek ağacına dilek kartlarını astılar.
Dilek ağacına asılan kartlardan bazılarında "En fenası beyinlerin HIV pozitif olmasıdır", "El ele bilinçlenmeye", "Ayrımcılıklar son bulsun", "Önyargılar kırılsın", "Umutlar hiç tükenmesin" yazılıydı.
GFK Türkiye Medikal Birimi'nin 15 yaş ve üzeri 1303 kişi ile 16 ilde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarından biri de toplumun yüzde 56'sının HIV'i bilmemesi.
"AIDS denince aklınıza geliyor?" sorusuna çoğunluğun cevabı "korku" oluyor. Diğer yandansa katılımcıların yüzde 79'u HIV'in testi olduğunu bilmiyor.
HIV nasıl bulaşmaz?
- Dokunmak, sarılmak, el sıkışmak ve sosyal öpüşmekle,
- Aynı yere oturmak, aynı yerde yatmak, aynı yerde hava solumak, aynı havuza-saunaya girmekle, aynı banyoda yıkanmakla, aynı tuvaleti ve aynı sabunu kullanmakla,
- Aynı çatal, bıçak ve kaşığı kullanmakla, aynı tabaktan yemek yemek ve aynı bardaktan içecek içmekle,
- Aynı giysileri giymekle, aynı telefonu kullanmakla, aynı toplu taşıma araçlarında bulunmakla, aynı yerde spor yapmakla,
- Böcek ısırıkları (sivrisinek vb.) ve diğer hayvanlar yoluyla,
- Gözyaşı, ter, idrar, dışkı, aksırık ve öksürük yoluyla bulaşmaz.
HIV nasıl bulaşır?
- Cinsel ilişki yoluyla (korunmasız her türlü cinsel ilişki ile)
- Kan ve kan ürünleriyle (ortak enjektör kullanımı veya kan nakli ile)
- Anneden bebeğe (gerekli önlemler alınmadığı takdirde doğum sırasında veya anne sütünden)(EZÖ)