Önce eski 159. maddeye ve ardından yürürlüğe giren 301. maddeye eklenen, hukukçuların yasa yapma tekniği açısından eleştirilere neden olan 4. bent, böylece bir yargılamayı önledi.
Tunceli ve çevresindeki sivillere yönelik hak ihlallerini Moğoltay Mahallesi'nde 29 Eylül 2007 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla kınayan Yıldırım'ı, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü şikayet etmişti.
301. maddenin 4. bendi işe yaramazdı; bu kez yaradı
"Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, yargı organlarını, askeri veya Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" iddiasıyla yapılan bu şikayeti, 8 Şubat'ta değerlendiren Tunceli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şahin, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Savcı Şahin, bu kararı, bugüne kadar eleştirel görüş sahiplerinin yargılanmasını sağlayan 301. maddesinden, 4. bendinde yer alan "Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması suç oluşturmaz" cümlesine dayanarak verdi.
Kararda, basın açıklamasının Tunceli'de yurttaşların yaşam haklarına yönelik üç ayrı olayda, bu hakkı korumadan birinci dereceden sorumlu olan güvenlik kuvvetlerinin sorumlu olduğuna, kolluğun görevini icra ederken yetkilerini Anayasa ve yasalara uygun olarak kullanması gerektiğine dikkat çektiği belirtildi.
Savcılık, eleştiri hakkını kullanan Yıldırım'a, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesi ve 301. maddenin 4. bendi kapsamına giren bu konuşması nedeniyle dava açılamayacağını, 15 gün içinde karara karşı Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilebileceğini açıkladı.
301 için yargılama izni Cumhurbaşkanı Gül'e verilebilir
12 Şubat'ta Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerce “TCK’nin 301. maddesinin ne zaman gündeme geleceğinin” sorulması üzerine de “301 ile ilgili teklifin hazır olduğunu biliyorum. Ne zaman verileceği konusunu grup başkanvekillerimiz belirleyecekler. Adalet Bakanlığı olarak biz katkımızı yaptık ve bir teklif oluştu. O teklif Meclis Başkanlığı’na bir an önce verilir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Şahin, bir soru üzerine de TCK’nın 301. maddesiyle ilgili Milliyetçi Hareket Partis i(MHP) ile varılan bir mutabakat olmadığını bildirdi.
“301. maddede dava açma izninin Adalet Bakanlığından alınıp, Cumhurbaşkanına verilmesi yönünde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına” ilişkin soruya karşılık Bakan Şahin, “Arkadaşlarımız öyle bir konuyu da gündemlerine aldıklarını ifade ettiler; benim duyduğum kadarıyla” dedi. (EÖ/TK)