Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) anne ölümleriyle ilgili "Çocuklar İçin İlerleme: Anne Ölümlerinde Karne" başlıklı raporunda tüm anne ölümlerinin yüzde 99’unun gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiğini açıkladı.
Ölümlerin yaklaşık yüzde 80’i Sahra-altı Afrika ile Güney Asya’da toplanıyor.
"Ölümler önlenebilir"
UNICEF Sağlık Bölümü Başkanı Peter Salama "Her yıl yarım milyonu aşkın kadın gebelik veya doğumla ilgili komplikasyonlar yüzünden yaşamını yitiriyor. Oysa anne ölümlerinin nedenleri de bellidir, bunlarla nasıl mücadele edileceği de..." dedi.
Kanama, özellikle Afrika’da ve Asya’da anne ölümlerinin en yaygın nedeni. Bir kadının genel sağlık, beslenme ve HIV durumu gebelik ve doğum sağlığını etkiliyor.
Gebelik ve doğum sağlığı üzerinde etkili diğer faktörler arasında yoksulluk, eşitsizlik; kadınlara ve kadınların sağlığına yönelik genel tutumlar yer alıyor.
Anne ölüm hızları üzerinde kültürel veya geleneksel uygulamaların etkisi de sıkça görülüyor. Bu faktörler kadının doğum sırasında ve sonrasında tıbbi yardım alabilmesi üzerinde etkili.
Gelişmekte olan ülkelerde bir kadının yaşamı boyunca gebelik ve doğumla ilgili komplikasyonlar yüzünden ölme olasılığı 76’da bir.
Oysa bu olasılık sanayileşmiş ülkelerde sadece 8 binde bir. Bu açıdan en riskli ülke durumundaki Nijer’de yedi kadından biri bu yüzden ölüyor. UNICEF "Anne ölümlerinin çoğu önlenebilir" diyor ve anne sağlığını iyileştirmeye yönelik önerilerini sıralıyor.
- Doğum öncesi bakım,
- Sağlık görevlilerinin HIV testi ve danışmanlığı yapması,
- Doğum sırasında kadının yanında vasıflı nezaretçi bulunması,
- Acil doğum bakım hizmetleri, doğum sonrası bakım ve ulusal politikalar doğrultusunda aile planlaması.
Gelişmekte olan ülkelerde doğum öncesi bakım kapsamının son on yıl içinde yüzde 15 artması ve bugün çocuk bekleyen annelerin yüzde 75’inin bir tür doğum öncesi bakım hizmeti alması gibi olumlu gelişmeler yaşansa da UNICEF, anne sağlığı alanındaki Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma açısından sağlanan gelişmenin yavaşlığına dikkat çekiyor.
Hedefse, anne ölüm hızının 1990-2015 tarihleri arasında yüzde 75 oranında azaltılması.(EZÖ/EÜ)