UNICEF’in verdiği bilgilere göre, çocuk yaşatma oranları 1990’dan bu yana çarpıcı bir artış gösteriyor. Bu süre içinde beş yaşından küçük çocuk ölümleri 12,7 milyondan 6,3 milyona gerilemiş durumda.
Ancak UNICEF’in “Çocuk Yaşatma: Yenilenen bir Vaat 2014” başlıklı raporunda belirtildiği gibi, her yıl 2,8 milyon bebek doğumu izleyen ilk 28 günde yaşamını yitiriyor.
Bu çocukların bir milyonu ise daha ikinci gününü bile göremiyor.
Önlenebilir ölümler
Yapılan açıklamada, bu önlenebilir ölümlerde doğum sırasındaki kritik evrede sağlık sisteminin zaaflarının payı vurgulandı.
UNICEF’e göre, bu ölümlerin çoğunun doğum öncesinde, sırasında ve hemen sonrasında gerçekleştirilecek basit ve maliyeti çok düşük müdahalelerle önlenmesi mümkün.
Rapor
Hamile kadınlara ve bebeklerine hizmet verilmesinde ve bu hizmetlerin kalitesinde, ülkelere ve insanların maddi durumlarına göre önemli farklılıklar bulunduğunu belirten UNICEF’in raporunda yer alan bazı bulgular şöyle:
* Tüm kadınların yaklaşık yarısı, hamilelikleri sırasında tavsiye edilen doğum öncesi asgari dört muayeneden geçmiyor.
* Hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar, tüm dünyadaki toplam neonatal ölümlerin yaklaşık dörtte birinin nedenidir. 2012’de her üç bebekten biri (yaklaşık 44 milyon bebek) yeterli tıbbi destek olmadan dünyaya geldi.
* Eldeki kanıtlara göre doğumu izleyen ilk bir saat içinde bebeğin anne sütüyle beslenmesi neonatal ölüm riskini yüzde 44 azaltıyor; fakat bu beslenmeden tüm yeni doğanların yarısından azı yararlanabiliyor.
* Sağlık hizmetlerinden yararlanabilen anneler ve çocuklar için bile bu hizmetlerin kalitesi yetersiz.
* Ölüm hızlarının yüksek olduğu 10 ülkede UNICEF tarafından yapılan analizlere göre vasıflı bir sağlıkçı gözetiminde dünyaya gelen çocukların yüzde 10’dan azı, en başta emzirme dâhil gerekli görülen yedi doğum sonrası müdahaleden yoksun.
* Hamilelikleri sırasında bir sağlıkçıya görünen kadınların yüzde 10’dan azı temel önem taşıyan sekiz doğum öncesi müdahaleden yararlanabiliyor.
* Neonatal ölümlerin en fazla olduğu ülkeler aynı zamanda annelerin doğum sonrası bakımdan en az yararlanabildikleri ülkeler: Etiyopya (84 bin ölüm, doğun sonrası bakımdan yararlanan kadın: yüzde 7); Bangladeş (77 bin ölüm, yüzde 27); Nijerya (262 bin ölüm, yüzde 38); Kenya (40 bin ölüm, yüzde 42).
* 20 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük kadınların doğurdukları çocuklarda ölümler daha fazla görülüyor.
* Rapor annenin yaşının ve eğitim durumunun bebeğinin yaşama olasılığı üzerinde önemli bir etkisi olduğuna da işaret ediyor. Eğitimsiz annelerde neonatal ölüm hızı ortaöğrenim ve daha ileri düzeyde eğitim görmüş annelere göre iki kat daha yüksek.
Suriye'de kızamık
UNICEF bugün Dünya Sağlık Örgütü'yle biirlikte yaptığı açıklamada ise Suriye’nin İdlib şehrinde en az 15 çocuğun hayatını kaybettiğini , can kayıplarının kızamık aşısı kampanyasının yürütüldüğü bölgede olduğunu duyurdu.
Çocuk ölümlerinin gerçek sebebinin bulunmasının önemine değinilen açıklamada, netlik sağlanana kadar İdlib ve Deir Ezzour bölgelerindeki aşılama faaliyetlerinin ertelenmesinin yerinde olacağı, ancak dünya ölçeğinde kızamığa karşı yürütülen mücadelenin "en kısa sürede kaldığı yerden devam ettirilmesi" gerektiği de ifade edildi.
UNICEF'in raporuna buradan ulaşabilirsiniz.