6 Mayıs günü Avrupa'da dört ülkede ve Ermenistan'da seçim vardı. Fransa, Yunanistan, Almanya, İtalya ve Sırbıstan'da seçmenler "Kemer sıkma politikaları"nı oyladı. Fransa'da Sarkozy bu politikaların hesabını veremedi. Yunanistan'da ise iki büyük parti oy kayıplarıyla cezalandırıldı. Merkel eyalet seçimlerinde her adımda daha da zorlanıyor; İtalya'da teknokrat Monti'nin kemer sıkma politikası ilk sınavını verecek. Öte yanda Sırbistan ise kiriz eşiğindeki Avrupa Birliği'ne girme sözü veren iki lider arasında seçim yayacak.
Yunanistan'da dün yapılan genel seçimlerde bugün sabah saatlerinde ülkede iki büyük parti olan muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ve sosyalist PASOK'un oy kaybının yüksek olduğu sinyalleri geliyor. Yunanistan'da oyların yarısı sayıldı ve YDP yüzde 20'yle birinci parti olarak görünüyor.
Yeni Demokrasi Partisi, 2009'daki seçimlerde yüzde 33,5 oy almıştı.
Son seçimlerde yüzde 43,9 oy alan PASOK, ise yüzde 13,8 ile üçüncü sırada. Sol koalisyon Syriza ise yüzde 16,06 ile ikinci sırayı aldı.
Zaken Kasım 2011'den bugüne ülkeyi koalisyon hükümetiyle yöneten Yeni Demokrasi ve PASOK'un, kemer sıkma önlemleri nedeniyle oy kaybetmesi bekleniyordu. İlk sonuçlar Yunanistan'da yeni bir koalisyon döneminin yaşanacağı yönünde. Koalisyon görüşmeleri için tanınan süre üç gün. Birinci partinin koalisyonu kuramazsa, görev ikinci partiye verilecek. İkinci gelen parti de başaramazsa, üçüncü parti şansını deneyecek. Koalisyonun tümüyle başarısız olması durumunda Yunanistan yeniden seçime gidecek.
Ermenistan'da Cumhuriyetçi Parti yeniden
Ermenistan'da dün yaklaşık 2.5 milyon kayıtlı seçmen, 131 sandalyenin belirleneceği parlamento seçimi için sandık başındaydı. Ermenistan'da parlamento seçimleri sakin geçti. Dört yıl önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde polisle muhalif göstericiler arasında kanlı çatışmalar çıkmıştı.
İlk sonuçlara göre Sarkisyan'ın partisi yüzde 44.4, iktidar ortağı Müreffeh Ermenistan ise yüzde 30 oranında oy aldı. Petrosyan'ın Ermenistan Milli Kongre Blok'u yüzde 6.85 alarak yüzde 7 barajını geçemedi ve meclise giremiyor.
Resmi sonuçlar bu tahminleri doğrularsa Cumhuriyetçi Parti tek parti hükümeti kurabilecek.
Sırbistan'da ikinci tur
Sırbistan'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaklaşık 7 milyon seçmen oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 12 aday yarıştı. Dün yapılan seçimin ardından yapılan sandık başı anketlerine göre, liberal cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve eski milliyetçi Tomislav Nikoliç arasındaki yarış ikinci tura kaldı. İkinci tur seçimin 20 Mayıs'ta yapılması bekleniyor.
İlk tahminler Tadiç'in oyların yüzde 26'sını yönünde. Nikoliç'in ise Tadiç'in bir puan gerisinde olduğu belirtiliyor.
Seçim çalışmaları sürecinde her iki aday da, AB üyeliğine destek verdiğini açıklamıştı. Ancak seçim öncesi dönemde Nikoliç AB üyeliğine karşı çıkıyordu. Sırbistan Mart 2011'de AB aday ülke statüsünü kazanmıştı.
İtalya'da yerel, kısmi ama önemli seçim
İtalya'da 9.5 milyon seçmen kısmi yerel seçim için sandık başına gitti. Bugün de sürecek seçimde Cenova, Palermo ve Verona gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 26 şehirde 900'ü aşkın belediyede, yerel idareciler belirlenecek. Seçim yerel ve kısmi olsa da mali krizle mücadele eden teknokrat Mario Monti iktidarının ilk siyasi sınavı olarak önemli.
Merkel'in zor dönemeci
Almanya'daki eyalet seçimlerine en kuzey eyalet Schleswih-Holstein'deki parlamento seçimleriyle devam edildi. Eyalette 2 milyon seçmen bulunuyor. Federal Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU) ilk sonuçlara göre yine birinci parti olarak çıkacak. Ancak koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oy kaybı patiyi siyasetten silinme noktasına getirdi. CDU'nun eyalet yönetimini yeniden alması için yeni bir koalisyon ortağı bulması gerekecek.
Eyalet seçiminin diğer büyük partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD). Anketler her iki partiyi yüzde 31 civarında gösteriyor. Önümüzdeki haftasonu (13 Mayıs) Kuzey Ren Vestfalya'da eyalet parlamentosu seçimleri yapılacak. (HK)