*Fotoğraf: Twitter
Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanâ Kurdî), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Anadilin korunması gerektiğini vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “ Kürt dilini birlikte korumalıdır. Kürtçe kimliğimiz ve varlığımızdır, dilimiz konusunda bilinçli hareket etmeliyiz.
"Kürt halkı hayatın her alanında gönüllü ve bilinçli bir şekilde dilini kullanmalıdır. Siyasi çalışmalarda Kürtler toplantılarını Kürtçe yapmalı, etkinliklerde Kürtçe konuşmalı, aydınlarımız Kürtçe yazmalı, sanatçılarımız Kürtçe çalışmalı, düğün ve kutlamalarda halkımız Kürtçe konuşmalı.
"Kürtçe eğitim ve resmi dil olsun"
"Kürtçe TV, gazete ve internet siteleri Kürtçe yayınlasın. Dilinizi tüm dini uygulamalarda, türbelerde, camilerde kullanın. Havaalanlarında, otobüslerde, otobüslerde ve minibüslerde, marketlerde ve kafelerde her yerde her zaman Kürtçe konuşun.”
Kürt dilinin bir statüye sahip olmasını talep edilen açıklamada, son olarak “Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olsun” imza kampanyasına destek çağrısı yapıldı.
TIKLAYIN-"İlk okuldan üniversiteye Kürtçe eğitim dili olmalı"
Baskı ve asimilasyon azalmadı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kürtçeye sahip çıkmak asli görevimiz ve siyasi mücadelemizin temelidir. Dilimiz özgür olmadığı sürece ne kişiliğimiz ne de düşüncelerimiz ne de varlığımız özgür olur. Kürt dili, kökleri insanlık tarihinin derinliklerine uzanan büyük bir ağaç gibidir.
“Kürtlerin tarihinde özellikle bu yüz yılın büyük bir bölümünde Kürt dili üzerindeki baskı ve asimilasyon azalmadı. Çünkü iktidarlar, bir toplumu yok etmenin yolunun dillerini yok etmek olduğunu çok iyi bilirler.
"Bu asimilasyon politikalarına karşı, Kürtçenin Anayasayla korunmasını, tanınmasını, Kürtçenin eğitim dili olmasını ve dil faaliyetlerinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kürt Dil Bayramı kutlu olsun.”
TIKLAYIN-Seçmeli Kürtçe Dersi Anadilinde Eğitim Talebinin Neresinde?
Hawar'ın çıkışı bayram oldu
15 Mayıs 1932'de Celadet Ali Bedirxan öncülüğünde yayın hayatına başlayan Hawar dergisi yayın tarihi bugün Kürt Dili Bayramı kabul ediliyor.
Kürt yayıncılığının dönüm noktası sayılabilecek kadar önemli bir dergi olan Hawar, Şam'da yayın hayatına başladı. Yayınlandığı tarihten itibaren Kürt düşünce ve yayın dünyasına çok önemli katkılar sunan ve Kürt yayıncılığı için milât görevini üstlenen dergi 57 sayı çıktı.
Birçok Kürt aydınını çevresinde toplayan Hawar dergisinde, Kürtçenin Kurmancî, Kırmancki ve Sorani lehçelerinin yanında Fransızca yazılara da yer verildi.
TIKLAYIN-Sami Tan: Kürtler Hangi Dilde Yaşamak İstediklerine Karar Vermeli
Dergide yer alan yazarlardan Celadet Ali Bedirxan, Rewşan Bedirhan, Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Osman Sebri, Kadrican, Cegerxwîn, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza, Lawê Fendi, Ahmet Nami, Hasan Hişyar, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Kurmancî lehçesiyle yazdı.
Goran, Tevfik Vehbi, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Hevindê Sorî, Lawêki gibi isimler de Soranî lehçesiyle yazıyordu.
İlk 23 sayısı Latin ve Arap harfleriyle yayınlanan dergi, 24. sayıdan sonra tamamen Latin harfleriyle hazırlandı ve Latin harfleriyle basılan ilk Kürtçe dergi oldu.
TIKLAYIN-Hawar Dergisi'nin Sınır Tanımayan Dağıtımcısı
1943'te yayın hayatına son veren dergiyi Celadet Ali Bedirxan, "Hawar bilimin sesidir. Bilim ise insanın kendini tanımasıdır. Kendini tanımak kurtuluş ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan herkes, kendisini tanıtabilir de. Hawar'ımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıtacak. Çünkü dil bizim temel varlık sebebimizdir. Hawar yeni doğandır ve bizim, Kürtlerin çocuğudur" sözleriyle tanımlıyordu. (RT)