Yılmaz, DTÖ açısından ortaya çıkan başarısızlığın, örgütün bundan sonraki politikalarını etkileyeceğini söyledi. Yılmaz, G-8 ülkelerinin taleplerini kabul etmemesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti, "Ancak bu gelişme G-8 ülkelerinin sosyal politikalara yöneleceği anlamına gelmez" dedi.
Yılmaz, bağımlı ülkelerin toplantıda gösterdiği muhalefetin işçiler ve diğer ezilenler için kazanımları olmasının da beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Uluslararası ticaret çok büyük bir yara aldı, ama yaşasın biz kazandık dememeliyiz. Bunu böyle yorumlamak bizi ancak bir Pirus zaferine götürür. Unutulmamalı; direniş gösteren ülkelerin adına direndikleri gruplar maalesef kendi ülkelerinin yoksul kesimleri, işçi örgütleri veya küçük köylü hareketleri değil. O toplantıda kendi burjuvazilerini temsil ediyorlar ve kendi burjuvazilerinin işine gelmediği için bazı küresel anlaşmalara itiraz ediyorlar."
İkili anlaşmalara devam
DTÖ toplantısında zengin ülkelere itiraz eden bağımlı ülkelerin, aynı ülkelerle ikili anlaşmalara imza attıklarını hatırlatan Yılmaz, buna Amerikalar Arası Serbest Ticaret Anlaşması'nı örnek gösterdi:
"Örneğin Brezilya, Cancun'da Amerika Birleşik Devletlerine (ABD) kafa tutuyor. Ama aynı Brezilya, ABD ile Amerikalar Arası Serbest Ticaret Anlaşması (FTAA) görüşmelerine devam ediyor. Biliyoruz ki, Brezilya FTAA sürecinde Cancunda durduğu kadar net bir duruş sergilemiyor. O kendi içine kapalı bir ikili anlaşma, ve orada daha farklı tehditler, şantajlar, zorlamalar söz konusu. Ama böyle küresel bir toplantıda 21 ülkenin içinde yer almak, Brezilyanın bir nebze işini kolaylaştırıyor. Benzer şeyler Hindistan ve Mısır için de geçerli."
İmpatorluk tezi yara aldı
Yılmaz, DTÖ toplantısının ulus devletlerin hala ne kadar etkin olduklarının göstergesi olarak görülmesini de sağladığını söyledi. Yılmaz'a göre, İtalyan düşünürler Antoni Negri ve Michael Hart'ın öne sürdükleri ABDnin dünyadaki tek egemen olduğu yönündeki " İmparatorluk" tezi bu açıdan geçerliliğini önemli ölçüde yitirdi.
DTÖ üyesi 146 ülkenin, ticaret bakanlarının bir araya geldiği Meksika'nın Cancun kentindeki zirvede kapitalist küreselleşme karşıtlarının protestoları yer aldı. Kapitalist küreselleşma karşıtları da DTÖ'nün ortak bir karar alamamasını sevinçle karşıladı.(HA/BB)