Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) "Türkiye: Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Kadınlar" raporuna göre, Türkiye'de kadınlara yönelik şiddet oranları bu rakamlardan daha da fazla.
"Türkiye: Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Kadınlar" raporunda yer alan bilgilere göre, Türkiye'de kadına yönelik şiddet bölgesel ve sınıfsal farklılıklar gözetmiyor; farklı ekonomik ve sosyal statü gruplarındaki kadınlar aile içi şiddete maruz kalıyorlar.
Kadına yönelik şiddet araştırılmıyor
Örgüt, raporunda, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin kapsamını öğrenmeye yönelik bir çaba bulunmadığını belirtiyor; 2000'de yapılan nüfus sayımına kadına yönelik şiddetle ilgili soruların dahil edilmediğine dikkat çekiyor.
Raporda, kadınlara yönelik şiddetin yok edilmesi için sorunun yaygınlığının kaydedilmesi ve istatistiksel olarak izlenmesi gerektiği belirtiliyor ve hükümetlerin bu konudaki sorumluluğuna değiniliyor.
Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün 1994'te yaptığı çalışmaya göre, "Türkiye'de erkeklerin yüzde 40'ının kadın ve kızları şiddetle disipline etmeyi kabul edilebilir bulduğunu" hatırlatan UAÖ raporunda, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutları şöyle özetleniyor:
* 1999-2003 yılları arasında KA-MER'in acil yardım hattını arayan kadınlardan yüzde 57'si fiziksel şiddete, yüzde 46.9'u cinsel şiddete, yüzde 14.6'sı enseste ve yüzde 8.6'sı tecavüze maruz kalmıştı.
* 1995'te Ankara'daki gecekondularda yaşayan kadınlar arasında yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 97'sinin kocalarının saldırısına uğradığını ortaya koydu.
* 1996'da orta ve yüksek gelir gruplarında yer alan ailelerle yapılan bir araştırmada, soruların başlangıcında kadınların yüzde 23'ü kocalarının kendilerine karşı şiddet kullandığını söyledi, fakat belirli şiddet tipleriyle ilgili sorular sorulduğunda bu oran yüzde 71'e yükseldi.
* Kadınların yüzde 58'inin yalnızca kocalarından, nişanlılarından, erkek arkadaşlarından ve erkek kardeşlerinden değil, kadın akrabalar da dahil olmak üzere kocalarının ailesinden de şiddete gördüğü tahmin ediliyor.
* Bir grup orta ve üst sınıf kadının yüzde 63.5'unun cinsel tacizin bir türüne maruz kaldığı bulgusuna ulaşıldı.
* Bir araştırmaya göre, şiddet sonucu ölen 40 kadından 34'ü evde öldü, 20'si asıldı ya da zehirlendi, 20'sinde öldürüldüklerine dair kesin belirtiler görüldü ve 10'u da ölmeden önce aile içi şiddete maruz kaldı.
* Bursa'daki halk sağlığı merkezlerinde yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 59'unun şiddet kurbanı olduğunu ortaya koydu.
* Mor Çatı'nın 1990-1996 yılları arasında bin 259 kadın arasında yürüttüğü bir araştırma, kadınların yüzde 88.2'sinin bir şiddet ortamında yaşadığını ve yüzde 68'inin kocaları tarafından dövüldüğünü gösterdi.
* Ankara'da yapılan başka bir kadın araştırmasına göre, kadınların yüzde 64'ü kocalarından, yüzde 12'si ayrıldıkları kocalarından, yüzde 8'i birlikte yaşadığı erkeklerden ve yüzde 2'si de kocalarının ailesinden şiddet görüyor. Yüzde 60'ı, kocalarının kendilerine tecavüz ettiğini söyledi.
* Güneydoğu bölgesinde 599 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, yüzde 51'inin evlilik içi tecavüze ve yüzde 57'sinin de fiziksel şiddete maruz kaldığını buldu. (BB/YS)