Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü, The Marmara Oteli'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, özel yetkili mahkemelerin hukuksuz uygulamalarına dikkat çekti, ceza yasalarının Avrupa Birliği içtihatlarına uygun düzenlenerek hapisteki gazetecilerin serbest kalması gerektiğine dikkat çekti.
"Sansürün varlığından söz etmek zorunda kalışımız utanılacak bir durumda olduğumuzu da sergiliyor."
Erinç, sansürün yasa maddeleriyle yerleştirildiğini ve otosansürün baskılarla sağlandığını belirtti.
"Halkın bilgilenme hakkını kullanması, ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı için her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Bu hakkın kullanılmasına aracılık eden gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkını geri getirme vaatlerinin unutulmuş olması da bir başka sorun."
"Mücadele geniş kitlelere yayıldı"
Ödülü bu yıl kişi dalında alan gazeteci Ferai Tınç da konuşmasına, "104 yıl önceden bugünü görseler gözlerine inanamazlardı" diye başladı.
"100'e yakın gazeteci hapiste, daha mahkemeye çıkmadan, savunmalarını vermeden, haklarında hüküm verilmeden 'terörist' diye tanımlanıyor."
"Ben sayılarla hesap yapmıyorum. Bir gazeteci bile yazdıkları nedeniyle tutuklanıyorsa orada basın özgürlüğü ihlal edilmiş demektir. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin dün basın özgürlüğü konulu konuşmasında, 'Güvenlik önce gelir' dedi. Hayır! Her zaman özgürlükler önce gelir."
Tınç, torunlarına verdiği "basın özgürlüğü" sözünü tutamadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.
Ayrıca, "bu süreçte basın özgürlüğü mücadelesi daha geniş kitlelerce paylaşıldığı için" mutlu olduğunu ifade etti.
Tınç, "genç meslektaşlarının bu günü özgürlük ortamında kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri" dileğinde bulundu.
"Duvarlar onu durduramaz"
Tınç'ın ardından, hapisteki gazetecilerin ödülleri verildi. Gazeteci Bedri Adanır adına ödülü kız kardeşi Kadriye Adanır aldı.
Yedi aydır tutuklu olan gazeteci Zeynep Kuray adına ödülü almak üzere de sahneye kız kardeşi Sema Kuray çıktı.
Sema Kuray ödülü "bütün tutuklu gazeteciler" adına aldığını söyledi.
"Kardeşim her zaman ezilenlerin yanında yer aldı. Sadece yazı yazdığı, haber yaptığı için içeride. Hapiste olması bizi, ailemi çok üzüyor ancak o duvarlar onu durduramayacaktır."
Kuray, bianet'e yaptığı açıklamada da kardeşinin 10 Eylül'deki duruşmada çıkacağına inandıklarını belirtti.
TGC Basın Özgürlüğü Ödülü kurum dalında da "gazeteciler ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde raporlar hazırlayarak kamuoyunu aydınlatması" vesilesiyle Türkiye Yayıncılar Birliği'ne verildi.
"Eşitlik, kardeşlik, adalet, ve hürriyet"
Türkiye Yayıncılar Birliği adına konuşan Metin Celal Zeynioğlu da "baskıya maruz kalan, yazdıkları ve düşünceleri nedeniyle cezaevine giren Ragıp Zarakolu'nu kürsüye çağırdı.
TYB Genel Başkanı Zeynioğlu konuşmasında, "Maalesef her yıl gittikçe daha ağırlaşan zorlaşan düşünce özgürlüğü savaşımı var. TYB'nin raporları ne kadar etkilemiştir ne kadar ses getirmiştir bilmiyorum ama biz bunun acısını bu sene çektik. Bizim raporlarımızı baştan beri hazırlayan Yayınlama Özgünlüğü Komitesi Başkanı, insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu'dur. O çileyi çekti ben ödülü onun adına alıyorum" dedi.
Zarakolu da "Bu sadece sansürün kalkma yıldönümü değil. Aynı zamanda Türkiye'nin de anayasal düzeni dönüşüm yeniden başladığı tarihtir" diye konuştu.
"1908 devriminin tarihidir 24 Temmuz. Yani başarısız kalmış, tamamlanamamış bir demokratik devrimin yıldönümündeyiz. Ben o devrimi anıyorum. Ve 1908'in sloganını tekrarlıyorum. Eşitlik, kardeşlik, adalet, ve hürriyet. Bütün bunlar hala Türkiye'de güncelliğini koruyor. Onun için savaşmaya devam edeceğiz, özgürlük için."
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) İstanbul davasından tutuklu kalmış olan gazeteci ve yayıncı Zarakolu'nun yanı sıra törene OdaTV davasından bir yıl boyunca tutuklu kalan gazeteci Nedim Şener de katıldı.
Törende, Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan 98 TGC üyesine de anı plaketi verildi.
2012 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda bu yıl şu isimler yer aldı:
Türkiye Barolar Birliği Adına Av.Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası Adına Genel Eğitim Sekreteri Şehriban Kıraç, iletişim fakültelerinden Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu, İletişim Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, İletişim Mezunları Derneği adına Başkan Hüseyin Irmak, Önceki Başkanlardan Nail Güreli, ödül alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden Başkan Metin Celal Zeynioğlu, yayın yönetmenlerinden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, TGC adına Başkanvekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş.
TGC Basın Özgürlüğü ödüllerini geçen yıl da yine tutuklu gazetecilerin serbest kalması ve basın özgürlüğü adına yaptığı çalışmalar nedeniyle kişi dalında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi ile o dönem hapiste bulunan gazeteci Ahmet Şık almıştı. Kurum dalında ise ödül Gazetecilere Özgürlük Platformu'na (GÖP) verilmişti. (AS)
* BİA Medya Gözlem ve İfade Özgürlüğü Raporu'na göre, hapiste 95 gazeteci bulunuyor.
* Raporun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.