Yoğurtla ilgili yaygın olarak bilinen bilgilerin hepsi doğru. Gıda zehirlenmesine iyi gelir, rahatlatır, uyku getirir, besleyicidir. Ama bilmediklerimiz de var.
Aslı Öngün
Süt ve süt ürünleri ana gıda gruplarından biri. Bu ürünler, en zengin kalsiyum kaynakları arasında. Aynı zamanda enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlıyor. 250 gram süt, 2 kase yoğurda eşit. Süt gibi yoğurt da zengin mineral kaynağı.
Deyim yerindeyse, yoğurt 7'den 70'e herkese lazım. Hatta en çok 7'sindekine ve 70'indekine lazım. Yoğurt üzerine yapılmış 161 ayrı araştırmayı inceleyen Tufts Üniversitesi Besin Araştırması Bölümü, yoğurdun bağışıklık sistemini devinime geçirici etkilerine dikkati çekiyor. Bu yüzden de yaşlıların yoğurt yemesini öneriyor.
Bebek büyütenler bilirler. Yoğurt bebeklere ilk verilen ek gıdalardan biridir. Saf sütten elde edilen yoğurtlarda yağ ve kalori oranı daha yüksek. Bu yoğurtlar, beynin gelişimi için yağ ve kolestrole gereksinimi olan bebeklere öneriliyor.
Ve yoğurt hakkında bilmemiz gerekenler:
. Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırıyor
. Yoğurt suyuyla birlikte yenmelidir. Suyu, vitamin içerir. Süzme yoğurtta B vitamini kalmaz.
. Şeker hastaları için yararlı bir besindir. Kaymağı alınmış ve ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir.
. Hastalar ve zayıf bünyeler için sütten daha besleyici, sindirimi kolay bir gıda.
. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur. Tifo ve ishalde tedavi amaçlı kullanılır.
. Tüberkülozlu hastalarda antibiyotik etkisi gösterir.
. Yüze ve boyna yoğurt sürmek cildi canlandırır. Yirmi dakika ciltte bekletip, gülsuyuyla temizlenir.
. Rahat bir uyku için idealdir.
. Hazır yoğurtların yapımında kullanılan bakteriler, bağırsak ve dölyolu hastalıklarına, idrar yolları kanserine karşı koruma sağlıyor.
. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlıyor.
. İnulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiyotik bir madde içeriyor.
. Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemelidirler..
. Bilimsel araştırmalar en yararlı yoğurdun pastörize edilmemiş, sağ yoğurt olduğunu söylüyor.
. Yoğurt, sindirim sistemini güçlendirir, mide rahatsızlıklarını önler.
. Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerinde yoğurda başvurulur.
. Midesi çok duyarlı olanlara ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir.
. Yoğurdun içerdiği probiyotik ve prebiyotik maddelerin kalın barsak kanserini önlediği söyleniyor ama kanıtlanmış değil.
Yazı bitince yalnızca "Dosya/Kaydet" yapalım ve çıkalım. Başka işlem gerekmez.
..
..