Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması için açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi'ne verdi.
Prof. Dr. Levent Köker, bianet'e, parti kapatma davalarının demokratik tartışmayı engellediğini söyledi. Daha önce de özellikle Kürt sorunu bağlamında birçok siyasi partinin kapatıldığını belirten Köker, bu davayla ilgili şu an yorum yapılamayacağını belirtti.
"Kürtlerin siyasette temsilinin, taleplerinin tartışmaya açmasının engellenmesi sorunun ertelenmesine yol açıyor."
Taslak anayasada kapatma zorlaşıyor
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için yeni anayasa taslağını hazırlayan ekipte yer alan Köker, taslakta gerekçeli olarak parti kapatılmasını zorlaştırıldığını belirtti.
Buna göre parti kapatma kıstasları daraltılıyor, kapatma öncesi önlemler getiriliyor, parti kapatılsa bile üyelerine siyasi yasak getirilmesine karşı çıkılıyor.
AKP'nin üzerinde çalıştığı taslağın 38. maddesinin gerekçesinde şöyle deniliyor:
"Siyasî partilerin kapatılmalarının güçleştirilmesi, siyasî hakların genişletilmesi ve demokrasinin pekiştirilmesi için kaçınılmaz bir gerekliliktir. (...) Maddede siyasî partilerin 'odak' olmasının şartları da ağırlaştırılmıştır. (...)"
221 DTP'liye yasak istemi
Başsavcılık, partinin "PKK'nin siyasi uzantısı olduğunu, Abdullah Öcalan'ın emriyle kurulduğunu ve şiddet yanlısı olduğunu" iddia etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sekizi milletvekili 221 parti üyesine beş yıl siyaset yasağı getirilmesini istedi.
Bu isimler arasında Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Sebahat Tuncer, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır da var.
Süreç
Anayasa Mahkemesi, başsavcılığın kapatma istemiyle oluşturduğu iddianameyi Kasım 2007'de kabul etti.
Ek süre alan DTP, Şubat 2008'de iddianameyle ilgili ön savunmasını verdi. Savunmayı ileten Hasip Kaplan “Bizim tek sevincimiz bu kapatma davasında sadece üyelerimizin söz ve beyanları yer alıyor. Bir tek şiddet eylemi yok. Ama benim gördüğüm en kötü iddianame ile karşı karşıyayız” dedi.
Siyasi Partiler Kanunu’nun 78, 80, 81, 101 ve 103. maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ettiklerini belirten Kaplan, siyaseten yasaklanması istenen bütün üyelerin davaya müdahil olmasını istediklerini de kaydetti.
30'a yakın parti kapatıldı
Bundan sonra Yalçınkaya sözlü açıklamasını; DTP de sözlü savunmasını yapacak.
Davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu sırada taraflar ek delil ya da savunma verebilecek.
Daha sonra Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesi kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
Kapatma kararı için 11 üyeden yedisinin oyu gerekiyor. Anayasa Mahkemesi 1963'ten bu yana 24 parti kapattı. DTP, 2004 seçimlerinin ardından yaşanan tartışmayla kendini fesheden Demokratik Halk Partisi (DEHAP) yetkilileri ve yeni katılımlarla 2005'te kurulmuştu. (EÜ/GG)