Sosyal Politika Forumu'ndan (SPF) Burcu Yakut'a göre üniversite öğrencilerine hak temelli ve kamu bütçesinden verilecek olan burs öğrenciyi ailesinden özgürleştirmeli, burs ücretleriyse asgari ücret düzeyine göre belirlenmeli.
"Burslarla ilgili hem çok farklı yaklaşımlara sahip sivil toplum kuruluşları hem de kamu etkin. Sivil toplum kuruluşlarının nasıl ve hangi koşullarla burs sağladığına dair bir tartışmadan bağımsız olarak, kamunun bursları tek elden ve şeffaf bir biçimde öğrencilerin geçimini sağlayacak düzeyde örgütlenmesi gerek."
Yakut bütçe kısıtları söz konusuysa bursların tüm öğrencilere verilmemesi durumunda öğrencinin başarı değil ekonomik durumunun gözetilmesini anlamlı bulduğunu açıkladı.
"Kredi Yurtlar Kurumu öğrenciyi borçlandırmamalı"
Yakut, parasız sağlık, eğitim, ulaşım ve barınmayla birlikte bursun öğrencilere yönelik önemli bir sosyal politika aracı olduğuna değindi.
Bursun, parasız eğitim, sağlık, ulaşım ve barınmaya alternatif olarak sunulmamasının önemli olduğunu söyleyen Yakut "Ama tüm bu sosyal hakların sağlanmasına ek olarak burs verilmesi, öğrencinin kendi belirleyeceği ihtiyaçları doğrultusunda harcama yapabilmesini sağladığı için önemli" dedi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun rolünü sorduğumuz Yakut, "Özellikle ekonomik açıdan dezavantajlı öğrenciler kredi sistemiyle borçlandırılmamalı ve bu öğrencilere karşılıksız burs sağlanmalı" diye cevap verdi.
Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın Üniversite Gençliği ve Sosyal Haklar Raporu Kredi ve Yurtlar Kurumunun gençlerin sosyal hayatlarını kısıtlamayacak yerlerde kurulmuş ve özel hayatlarına disiplin gerekçeleriyle müdahale edilmediği öğrenci yurtlarını kurması ve yaygınlaştırması gerektiği görüşününe yer veriyor.
Son dönemde ÇYDD ile gündeme gelse de öğrencilere çeşitli şartlar öne sürerek ayni ya da nakdi yardımlarda bulunulması neye yol açabileceğine sorduğumuz Yakut'un değerlendirmesi şöyle:
"Kamunun bursları eşit vatandaşlık temelinde örgütleyemediği ölçüde, ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin doğaları gereği kendi belirledikleri standartlara göre burs veren sivil toplum kuruluşlarına yönelmeleri şaşırtıcı değil. Bu kuruluşlar bir yandan öğrencilerin çok temel gereksinimlerine cevap veriyorlar. Fakat sivil toplum kuruluşlarının kimlere ne şartlarla burs vereceğini denetlemek çok da gerçekçi değil. Burada kamunun imkanlarıyla öğrencilerin burs karşılığı kendi istemedikleri aktivitelere katılmama seçim şanslarını garanti etmek gerek." (EZÖ)