Fotoğraf: Cilvegözü/Bab el-Hava sınır kapısı/The Syrian Observer
Çarşamba günü Suriye'nin kuzeybatısına Türkiye sınırından 38 BM yardım TIR'ı geçti. Son geçenlerle birlikte 9 Şubat'tan bu yana Türkiye üzerinden toplam 423 BM TIR'ı ülkeye girmiş oldu. Yardım düzeyi günde ortalama 23 araçla deprem öncesinin biraz üstünde seyrediyor.
The Syrian Observer'de yer alan habere göre, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), en önemli önceliklerinin barınma, kış koşullarına dayanma ve nakit desteği alanlarında insani yardımı genişletmek" olduğunu söylüyor.
Pazartesi günü, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'dan bir kurumlar arası BM ekibi, sınır ötesi görev kapsamında Haseke Vilayetindeki Resulayn kasabasına UNICEF'in gönderdiği, aralarında klor tabletleri, hijyen ve doğum kitlerinin de olduğu bir kamyon acil müdahale malzemesi teslim etti. BM ekibi görevi sırasında bir tıp merkezinde de incelemelerde bulundu. Bu, UNICEF ve DSÖ'nün 27 Ekim 2022'de ortaklaşa gerçekleştirdikleri ilk misyonun ardından Resulayn'da gerçekleştirilen ikinci sınır ötesi misyondu.
BM desteğiyle gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, aşırı kalabalık, depremler nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlar açısından toplu barınma merkezlerindeki en yaygın sorun. Buralarda birkaç aile mahremiyet ve güvenlikten yoksun bir biçimde aynı yerde, bir arada barınmak zorunda kalıyor. Barınaklarda ve banyolarda cinsiyet ayrımcılığı da sıklıkla gözlenen bir başka sorun.
Binlerce mülteci geri dönüyor
Türkiye ve Suriye yetkilileri, Suriye'deki iç savaş sürerken Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'den 40 bin kadarının 6 Şubat depremlerinden bu yana ülkelerine geri döndüklerini doğruladı.
Türkiye, "yüzyılın felaketi" diye nitelediği depremlerin ardından Suriyeli mültecilerin iki ülke arasındaki geçişlerine getirdiği kısıtlamaları gevşetti.
Reuters'in Bab el-Hava sınır kapısında görüştüğü medya görevlisi Mazen Alluş, geri dönüşlerin, Suriyeli isyancıların kontrolü altındaki dört sınır kapısından gerçekleştiğini söyledi.
Alluş'un verdiği bilgilere göre Pazartesi günü Bab el-Hava'dan yaklaşık 13 bin 500 kişi, Cerablus'tan yaklaşık 10 bin, Bab el-Selam ve Tel Abyad kapılarından da 7 biner kişi Türkiye'den Suriye'ye geçti.
Bir Milli savunma Bakanlığı yetkilisi, ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısının Pazartesi itibariyle 40 bine ulaştığını doğruladı. Yetkili, daha fazla Suriyelinin geri döndüğünü ve sayının her geçen gün arttığını da ekledi.
Ekonomik durgunluk içindeki Suriye'de
depremlerle yükselen enflasyon
Suriye'de fiyatlar 6 Şubat depreminden bu yana kimi tahminlere göre yüzde 40 oranında arttı.
Deprem sonrasında Suriye'ye yönelik uluslararası yaklaşımın nispeten yumuşamış olmasına, ABD'nin uyguladığı yaptırımların kısmen ve geçici olarak kaldırılmasına, ve hem parasal hem tonlarca ayni insani yardıma karşın enflasyon oranları yükselmeye devam ediyor.
Yanlış ekonomi politikaları
The Syrian Observer'in güvenlik nedeniyle adını Sami Hassan olarak değiştirdiği iktisatçı mevcut ekonomik politika yönetiminin liyakatsizliği bir yana uyguladıkları politikaların yerel ekonomi üzerindeki sonuçlarını hiç umursamadığını söylüyor.
Hassan, North Press'e verdiği demeçte, iş insanlarının devletin kaynaklarının yönlendirilmesine doğrudan müdahil olduklarını ve "mantıksız" olarak nitelediği danışmanlığın çok ötesine geçen roller oynadıklarını dile getiriyor.
Hassan, Merkez Bankasını döviz kurundaki keyfi ve bir hesaba dayanmayan artışlarla enflasyonu şişirmekle suçluyor. İktisatçı, dengeli bir para politikası veya net bir ekonomi politikası olmadıkça enflasyonun yükselmeye devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
(AEK)