Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Dünya Çocuklarının Durumu 2008 raporunda, beş yaşından önce ölen çocuk sayısını düşürmek üzere geliştirilen stratejileri vurguladı. Son bilgiler, bu sayıda düşüş olduğunu gösterse de, 164 sayfalık rapor daha fazla ilerleme için atılması gerken adımları da tavsiye ediyor.
Örneğin böcek savar koruyucu ağların toplu dağıtımı, Kenya'da sıtmadan kaynaklanan ölümleri yarıya indirdi. Bu başarı, UNICEF'in vurguladığı gibi Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinden (MDG) biri olan "çocuk ölümlerini üçte iki oranında düşürmek"te ve 2015'te diğer MDG'lere ulaşmada kilit rol oynuyor.
Raporda, ölümleri önlemede aşı ve vitamin desteği gibi basit ve ucuz önlemlerin hayati önemine dikkat çekilirken, bu önlemlerin dünyanın her köşesindeki anne ve çocuklara ulaştırılabilmesinin gereğine de değiniliyor.
9,7 milyon çocuk önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybetti
Her gün ortalama 26 bin kadar beş yaş altında çocuk yaşamını yitiriyor. Son istatistik verilerine göre 2006'da en fazla çocuk ölümü, bin doğuma karşılık 270 ölüm oranıyla Sierra Leone'de oldu; bu ülkeyi Angola ve Afganistan izliyor.
Rapora göre, 2006'da dünyada yaklaşık 9.7 milyon çocuk, beş yaşına gelemeden yetersiz beslenme, zatürree, sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybetti.
Beş yaşını göremeden ölen çocukların neredeyse tamamı gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. En yüksek çocuk ölümü oranına sahip 30 ülkeden 28'i, çocuk ölümü oranındaki yüzde 14'lük düşüşe rağmen Sahra Altı Afrika'da yer alıyor.
Doğu Asya, Pasifik, Doğu Avrupa ve Latin Amerika gibi bazı bölgeler 90'lardan bu yana gelişme kaydederek çocuk ölümleri oranını düşürmeyi başardı. Aralarında Maldivler, Nepal ve Doğu Timor'un da bulunduğu 50 en az gelişmiş ülkenin yaklaşık üçte biriyse çocuk ölümü oranlarını en az yüzde 40 azaltabildi.
Gelişme var ama yetersiz
UNICEF'in dün (22 Ocak) Cenevre'de açıkladığı 2008 Dünya Çocukları Raporu'nda kadınların sağlık ihtiyaçları, anne ve yeni doğanların sağlığı MDG'ye ulaşabilmek için öncelik olmalı. Rapor, UNICEF'in hanehalkı araştırmasından ve Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) Dünya Bankası'ndaki materyallerden yararlanılarak hazırlandı.
UNICEF'in genel direktörü Ann M. Veneman, toplantıda "Dünya çocuğun hayatta kalma mücadelesinde büyük bir atılım yaptığına şahit oldu, yeni politikalar ve programlarla daha da fazlası elde edilebilir" dedi.
UNICEF'e göre G8 ülkelerinin siyasi liderleri çocuk sağlığını sadece vicdani zorunluluk olarak değil, gelişim önceliği olarak belirlemeli. Deneyimler gösteriyor ki, toplumsal sağlıktan sadece çocuklar da yararlanmıyor. Örneğin Kenya'daki ağlar ülkedeki üretkenliğin de artmasına ön ayak oldu çünkü sıtma doğrudan işyerlerine insanların gidememesine yol açıyordu. (GG/TK)
* Raporun tamamı için buraya tıklayın.