Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) araştırmasına göre, yeryüzünde 165 milyon çocuk “gizli açlık” tehdidi altında.
Sonuçları yıllar sonra ortaya çıktığı için yetersiz beslenme “gizli açlık” olarak niteleniyor.
Büyümeleri için yeterli gıdayı alamayan küçük çocuklar, bedensel ve ruhsal gelişmelerini tamamlayamıyor, hayatları boyunca birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı İrlanda’nın Dublin'de düzenlediği “İklim değişikliği ve açlık” başlıklı konferansta açıklanan UNICEF raporda açlıktan ölümlerin devam ettiği, açlık kadar önemli bir sorunun da yetersiz beslenme olduğu belirtiliyor.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın olduğunu anlattı.
“Çocukların yetersiz gelişimi onların potansiyellerini daha baştan yok ediyor, bir ülkenin kalkınması için gerekli imkânları ortadan kaldırıyor.”
Raporda çocukları etkileyen gizli açlığın daha çok Güney Asya'da ve Afrika'nın güneyinde yaygın olduğu vurgulanıyor.
Dünya genelinde yeterli beslenemeyen 165 milyon çocuğun yüzde 75’i bu bölgelerde yaşıyor.
Bodurlukla mücadele
UNICEF’in “Çocuk Beslenmesinde İyileşme: Küresel ilerleme için gerçekleştirilebilir bir zorunluluk” raporunda, “5 yaşından küçük 165 milyon çocuk için yoksulluğun gizli yüzü olan bodurluğa karşı mücadeleye” de değinildi.
Anthony Lake bunu “bodurluk, bir çocuk söz konusu olduğunda yaşamdaki fırsatları köreltebilir ve bir ulusun kalkınma fırsatlarını yok edebilir. Sağlanmış olan ilerlemeye ilişkin kanıtlar, bize bu ilerlemenin daha da hızlandırılmasının zamanının geldiğini göstermektedir” sözleriyle dile getirdi.
Tüm dünyada 5 yaşından küçük her dört çocuktan birinde bodurluk var, ki bunun nedeni olarak da büyümenin en kritik evrelerinde maruz kalınan kronik yetersiz beslenme olarak gösteriliyor.
Tahminlere göre dünyadaki bodur çocukların yüzde 80’i 14 ülkede toplanmış durumda.
UNICEF raporu, beslenme alanında, politikaların, programların uygulanmasında ve davranışların değiştirilmesinde 11 ülkede sağlanan başarılara da dikkat çekiyor: Etiyopya, Haiti, Hindistan, Nepal, Peru, Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sri Lanka, Kırgızistan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti ve Vietnam.
Rapora göre, mevcut çözümler ve Beslenmede Ölçek Büyütme Hareketi dahil yeni ortaklıklarla yapılmakta olan işler, donör desteğiyle başlatılan, ölçülebilir hedeflere yönelik eşgüdümlü projeler aracılığıyla çocuklarda beslenme sorunlarının ele alınmasında daha önce görülmemiş fırsatlar yaratıyor. (YY)