Üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in bir eylemde vurularak öldürülmesini protesto eylemine katılan Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Sedat Altunay üç yıldır hapiste.
Altunay, bianet'e yazdığı mektubunda, "Övünülecek bir şey değil ama üniversitedeyken son derece apolitik, hiçbir örgütle, hiçbir siyasi parti veya dernekle ilişkisi olmayan binlerce, on binlerce üniversite öğrencisinden biriydim" diyor.
"Dicle üniversitesi son sınıf öğrencisiydim, maalesef üç yıldır hala öyleyim" diyen Altunay, yaşadıklarını kısaca şöyle anlatıyor:
"Okul hayatımda sıradan bir okul kavgasından ya da herhangi başka bir nedenle disiplin cezası bile almadım. Gözaltına alınıp tutuklanıncaya kadar tek bir gözaltı bile geçirmedim. Ta ki 6 Aralık 2009'da arkadaşımız Aydın Erdem'in öldürülmesine kadar. Onun öldürülmesini protesto etmek için düzenlenen yürüyüşe katıldım."
"Eylemde polise taş attığım, Aydın Erdem için yapılan okul boykotuna katıldığım ve daha önce yapılmış olan anadilde eğitim boykotuna katıldığım gerekçesiyle 18 Eylül 2012'de Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten' ve iki okul boykotundan 14 yıl 6 ay hapis cezası aldım."
Altunay'a her bir okul boykotu için 3'er yıl ceza verildi ve iki günlük okul boykotuna katıldığı için toplam 6 yıl hapis cezası aldı. Cezanın gerekçesi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 112. maddesindeki "eğitim öğretimi engellemek."
Sedat Altunay, "Peki benim üç yıldır engellenen ve yıllarca da engellenecek olan öğrenim hakkım, geleceğim, hayatımı kazanma hakkım ne olacak?" diye soruyor.
"Bir çok insanımız gibi ben de bu coğrafyanın toplumsal acılarından dolayı uğradığım haksızlığı, acımı, hasretimi, özlemimi anlatmaya, söylemeye utanıyorum.Ama artık dayanamıyorum."
Onunla birlikte yargılanan arkadaşı aynı suçlamalarla 10 yıl ceza alırken, Altunay mahkemede "Kürtçe konuştuğu ve propaganda içerikli konuşmalar yaptığı" gerekçesiyle ceza indiriminden yararlanamadı.
Üç yılda üç cezaevi
Şimdi Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Altunay'ın dört kardeşinden biri olan Leyla Altunay, bianet'e yaptığı açıklamada, ağabeyinin önce Diyarbakır, ardından Urfa Cezaevi'ne gönderildiğini anlatmıştı:
"Urfa'da isyan çıkmasının ardından Mardin'e sürgün edildi. Urfa'daki şartlar çok kötüydü ama en azından bizimle görüşebiliyordu. Şimdi ağabeyimi görmeye Mardin'e gitmemiz çok zor oluyor, belki yakın mesafe ama yol parası bizim için büyük sorun..."
Leyla Altunay, ağabeyinin durumunu anlatmak için Facebook'ta bir sayfa da kurdu. (AS)