LGBTT Hakları Platformu'nun hazırladığı "LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu"nda LGBTT'lere yönelik her alandaki ayrımcılıkla ilgili öneriler ve talepler var.
Kaos GL'den Güner, "LGBTT'lerin haklarını savunabilmek ve çalışma hayatından eğitime, her alanda ayrımcılıkla mücadele edebilmek için anayasada düzenleme ve ayrımcılık kanunu gerekiyor" dedi.
"Türkiye Cumhuriyeti, taraf olduğu ve ulusal hukukun bir parçası haline getirdiği Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Haklar Sözleşmesinin, Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesinin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin gereklerini yaparak insan hakları alanında gerekli düzenlemeleri yapılmalı" denilen raporda talepler şöyle sıralanıyor:
* Yeni Anayasa'nın eşitliği düzenleyen maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı eklensin,
* Avrupa İnsan Haklarına Sözleşmesine ek 12 No'lu protokol onaylansın,
* Ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili bir yasa kabul edilsin. Ancak, buna ilişkin yasal önlemler bununla sınırlı kalmasın,
* Ayrımcılığın değişik biçimlerini kapsayıcı, değişik konularda yasal düzenlemeler yapılsın.
Raporda "Hukuk sisteminde ayrımcılık yasağını düzenleyen maddelere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibareleri eklenmeli, doğrudan, dolaylı ayrımcılık ve taciz tanımları yapılsın" deniyor.
Talepler şöyle devam ediyor:
* Türk Ceza Hukuku (TCK) kapsamında nefret suçları tanımlansın, LGBTT bireylere yönelik bu motivasyonla işlenen suçlar cezalandırılsın ve bu konuda istatistiksel çalışma yapılsın.
* LGBTT bireyleri suçları olmadığı halde suçlu konumuna getirerek homofobik ve ayrımcı uygulamalara yol açan "genel ahlak", "müstehcenlik", "teşhircilik", "doğal olmayan cinsel ilişki" gibi kavramlar net bir şekilde açıklansın ve LGBTT varoluşların cezalandırılmasına son verilsin.
* Benzer muğlâk ifadeler sebebiyle LGBTT bireylerin düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik yapılan düzenlemelere son verilsin. LGBTT bireylerin insan hakları alanında örgütlenmeleri desteklensin.
* İnsan Haklarını ilgilendiren her konuda ve bilhassa ayrımcılığın önlenmesini konu alan düzenlemeleri yaparken, Birleşmiş Milletler, Avrupa Sonuç 104 Konseyi ve Avrupa Birliği'nin ilgili birimlerinden görüş alınsın.
Bu çalışmaların insan hakları örgütleri, kadınların insan hakları alanında çalışan örgütler ve LGBTT örgütleri ile işbirliği içinde hareket ederek gerçekleştirmesini isteyen Platform çalışma hayatından eğitime her alanda ayrımcılığın ortaya çıkarılmasına yardımcı olacak istatistiksel çalışmalar yapılmasını talep ediyor.
Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu ve Siyah Pembe Üçgen Derneği'nin oluşturduğu platformun hazırladığı raporu pdf. formatında indirmek için tıklayınız.