Türkiye Kamu-Sen, Araştırma Geliştirme Merkezi (Ar-GE) yaptığı araştırmada katılımcılara düzenli borcu olup olmadığı ve borçlarının miktarı soruldu. Kamu-Sen anket formlarını 81 ildeki temsilcilikleri aracılığıyla dağıttı. Gelen sonuçları illerin ağırlıkları oranında rapora yansıttı. Katılmcılar borç durumlarını bireysel ya da ailesine ait olarak yanıtlamakta özgür bırakıldı. Sonuç çarpıcı: Türkiye halkının yüzde 95,1'i borçlu.
Borçlu kesimin yüzde 24,9'u, 20 bin ile 50 bin TL arasında borcunun olduğunu beyan etti. 50 bin TL üzerinde borcu olanların oranı ise yüzde 19,1.
Araştırmanın koordinasyonunu Kamu-Sen adına yapan Ar-Ge uzmanı Ercan Han, kendi araştırma sonuçlarının TÜİK'in rakamlarıyla örtüştüğünü söyledi ve ekledi "TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması üzerine gerektiği kadar konuşulmadı; bir şekilde gözden kaçtı. Aslında önemli veriler var" diye konuştu.
TÜİK'in Şubat 2011'de yayımladığı "2009 Gelir ve Yaşam Koşulları" araştırmasına göre Türkiye halkının:
* % 29,3'ü borcunu ödemekte çok zorlanıyor.
* % 62,5'i zorunlu harcama dışında hiçbir şekilde para harcayamıyor.
* % 87,4'ü için tatil yapmak bir hayal.
* % 82,1'i kırık mobilyalarını değiştirecek durumda değil.
* % 42,2'si çatısı akan, duvarları nemli, pencereleri çürümüş evlerde oturuyor.
* %42,9'u ısınamıyor.
Bu rakamların ışığında bir değerlendirme yapan Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "Sosyal Patlamalar Yakındır" dedi. Koncuk konuşmasını şöyle sürdürdü: "OECD ülkelerinde istihdam oranı ortalama yüzde 66 iken, Türkiye'de yüzde 48 ile en düşük seviyede. Yani Türkiye'deki her yüz kişiden sadece 48'i ya çalışıyor ya da iş arıyor, ama geriye kalan yüzde 52'lik kesim sadece tüketici durumunda.Vatandaşlar ne pahasına olursa olsun harcama yapmaya yani tüketmeye yönlendiriliyor. Ülkemiz ekonomisinin içinde bulunduğu açmazlar, ekonomideki büyümeye rağmen yeterince istihdam yaratamayan bir yapı arz ediyor. Zorunlu tüketim harcamaları enflasyonun üzerinde zamlanırken, maaşların enflasyon kadar artması, dar ve sabit gelirli kesimin borç batağına saplanmasına neden oluyor." (HK/EÖ)