Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 2012 Sivil Toplum İzleme Raporu’nu yayınladı.
Sivil toplum örgütleriyle ilgili sayılara da yer verilen raporda, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12’lik bir oranın derneklere üye olduğu belirtildi.
Rapora göre, Ekim 2012 itibariyle Türkiye’de 92670 faal dernek mevcut. Derneklere üye kişi sayısı ise 8.852.907.
2012’de ulusal günlük basında, sivil toplum kuruluşları en fazla haber (yüzde 46) ve kısa haber (yüzde 26) olarak yer alırken, köşe yazılarında ise yüzde 22 oranında yer aldı.
Örgütlenme özgürlüğünden, kampanyalara
Örgütlenme özgürlüğü, kamu-STK ilişkileri, üniversite-sivil toplum ilişkileri gibi başlıkların incelendiği raporda, yasal çerçeve ve kaynak geliştirmeye ilişkin mevzuat, uluslararası iletişim ve işbirliği, uluslararası fonlar ve sivil toplumun medyada görünürlüğü gibi konular da ele alındı.
Raporda çeşitli vaka analizlerine de yer verildi: Cemaat vakıflarının mallarının iadesi ve tazminat ödemesine dair değişiklikler; LGBT dernekleri ve örgütlenme özgürlüğü; Eğitimde “4+4+4 yasası”: Tasarı, yasalaşma ve uygulama süreçlerinde STK’ların katılımı; Van depremi ve STK’lar; Kamu spotu ve STK’lar; Yeni Türk Ticaret Kanununda STK’ları ilgilendiren maddeler;12. Uluslararası AWİD Forumu; Chrest Vakfı Türkiye deneyimleri; Hollanda hükümeti Matra ve insan hakları programları; İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı; STK’larda gönüllülük ve gönüllülük politikaları.
Sivil Toplum Kampanyaları ve Medya Görünürlüğü başlığında ise 4+4<8 Kampanyası, Yemezler Kampanyası, Benim Bedenim Benim Kararım kampanyası ve Kürtaj Yasaklanamaz kampanyaları incelendi. (ÇT)