57'incisi düzenlenen ve 500'e yakın gazeteci ile uzmanın katıldığı IPI Kongresi'nde Sabancı, son birkaç yıldır Türkiye'de ve dünyadaki gelişmelerin basın mensuplarına sıkıntılı günler yaşattığını söyledi.
Sabancı: Gelişmiş ülkelerde bile var
İfade özgürlüğünün pek çok ülkede iktidarın baskısı altında olduğuna dikkat çeken Sabancı, "Hepimizin Öteki Olduğu Dünyada Habercilik" başlıklı kongrede, "Gelişmiş ülkelerde bile hükümetler editörler üzerinde baskı kuruyor" diye konuştu.
Demokrasi yürüyüşleri düzenleyerek laikliği koruyan kadınların aynı başarıyı IPI içinde de sayılarını artırma yoluyla göstermeleri gerektiğini belirten Sabancı, "Kadınların IPI'da etkin ve temsili olarak güçlü olması, sorunlarının daha kolay çözülmesini sağlayacaktır" dedi.
Radikal gazetesine göre, kongreye Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, Yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Aydın Doğan da katıldı. Konuşmacılar arasında IPI Direktörü John P. Fritz, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve IPI Başkanı Pitor Niemczycki de vardı.
IPI Başkanı: Sansür var
IPI Başkanı Piotr Niemczycki ise ifade ve düşünce özgürlüğünün halen tüm dünyada tartışıldığını belirterek, "Meslektaşlarımız işlerini yaparken cezaevlerine atılıyor. En demokratik ülkelerde bile sansür ve devlet kontrolü ile basın üzerinde kontrol kuruluyor" şeklinde konuştu.
Mango: Cesur olun laikler
Türkiye doğumlu olan ve uzun yıllar BBC'de gazetecilik yapan araştırmacı Andrew Mango, Türkiye'nin komşu ülkeler için demokratik bir esin kaynağı olacağına vurgu yaparak Ortadoğu ülkelerinin laiklik konusunda Türkiye'den yararlanabileceğini ifade etti.
"Rusya'da İnternet'e ceza yağıyor"
Modern İletişim Teknolojileri ve Demokratikleşme Süreci adlı 3. oturumunda İnternet medyasının gelişimi üzerine konuşan Anton Nossik Rus İnternet medyasının sürekli saçma cezalarla karşılaştığını söyledi.
Rus hâkimlerinin İnternete karşı aptalca cezalar verdiğini belirten Nossik bir web sitesinin isimsiz bir kullanıcının yazdığı yazı yüzünden 8 milyon ruble (yaklaşık 250 bin dolar) ceza aldığını söyledi.
Somali'de sansür var mı?
Kongreye Somali'den katılan Somali Ulusal Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Omar Faruk Osman ise ülkesinde İnternet'in diasporanın katkılarıyla geliştiğine dikkat çekerek, Somali'de 200'den fazla İnternet sitesi olduğunu söyledi.
Osman Somali'de İnternet'e karşı yerleşik bir sansür olmadığını ancak siyasilerin aleyhine yazılan yazıların baskı altında olduğunu belirtti.
Amerika'daki İnternet haberciliğini anlatan Morris DigitalWorks baş stratejisti Steve Yelvington'a göreyse gazetecilerin İnternet'le yarışabilmesi için ona karşı çıkması değil onunla birlikte hareket etmesi gerek. (EÖ/NZ)