Işık, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü engelleyici, yaşlılığı geciktirici özelliklere sahip olan Spiulina isimli yosunun kilosunun 70 milyon liradan satıldığını hatırlatarak, "Spirulina ihraç edilebilir" dedi.
"Yosun önemli bir ithalat kalemi"
Spirulina'yı "bağışıklık sistemi için çok önemli bir besin kaynağı" olarak nitelendiren Işık, bu yosunun en verimli yetiştirilebileceği bölgenin iklim koşulları dolayısıyla Adana olduğunu belirtti.
Işık, şöyle konuştu:
* Gelişmekte olan ülkelerde giderek doğal ve katkısız besinlerin tercih ediliyor, yosun bu ülkelerde önemli bir ithalat kalemi haline geldi
* 1990'ların "süper besini" olarak tanımlanan ve bugün Amerika, Japonya, İsrail, Taiwan, Tayland ve İsrail gibi ülkelerde üretilen Spirulina'nın önemli bir pazarı bulunuyor.
* Spirulina'dan dönüm başına soya fasulyesinden 20, mısırdan 40 ve sığır etinden 200 kat daha fazla protein elde edilebiliyor.
* Kanser hastalarında olumlu etkileri saptanan, turuncu renkli betakaroten maddesi Spirulina'da bulunuyor.
Türkiye'de tablet halinde tüketiliyor
* Ulusal Kanser Enstitüsü, AIDS virüsüne karşı etkili olan Spirulina'nın HIV virüsünü engelleyici rolü olduğunu kanıtladı.
* Spirulina, ıspanaktan yüzde 5 bin daha fazla demir içerdiğinden anemi hastalığına iyi geliyor, yaşlılığı yavaşlatıyor. Japonya'da 50 yaşın üzerindeki insanların yüzde 73'ü Spirulina yiyor.
* Spirulina tablet halinde ülkemizde tüketiliyor. Ancak, bu ürünü ne yazık ki ithal ediyoruz. Türkiye'de de önemli miktarda alıcısı var. 500 miligramlık 90 adet kapsül bulunduran bir şişe Spirulina marketlerde 35 milyon liradan satılıyor.
* Büyük hacimlerdeki üretimi, deniz suyunun tatlı sularla bağlantılı olduğu alanlarda sürdürülüyor. Üretim için ortalama 20-30 santimetre derinliğindeki sığ havuzlara ihtiyaç var.(NK/BB)