Küçükçekmece'ye bağlı Kanarya Mahallesi ve çevresini kapsayan 9,2 hektarlık alan, Bakanlar Kurulu kararıyla "Afet Yasası" kapsamında riskli alan ilan edildi.
Tapusu iptal edilen ve binlerce lira işgaliye bedeli ile yüz yüze olan mahalleli, evleri de yıkıldığında iki borcun altından nasıl kalkacağını düşünüyor.
İstanbul Valiliği önüne gelen mahalleli, kararın iptal edilerek mahallelinin sosyo ekonomik dokusuyla uyumlu bir plan ve uygulama süreci oluşturulmasını talep eden 600 dilekçeyi valiliğe teslim etti.
Dilekçede, "deprem" gerekçesiyle riskli alan ilan edilen mahallelinin "yüksek riskli" alan olmaması ve yapı yoğunluğu ile yüksekliği az olmasına rağmen seçilmesinin ardında "yüksek rant" ihtimali olabileceği belirtildi.
Hazineyle 50 yıldır davalılar
Mahallenin bir kısmı Balkanlar, bir kısmı ise 90'larda zorunlu göç ile Doğu ve Güneydoğu bölgesi illerinden gelmiş. 60 yıl önce kendi emekleriyle yaptıkları evlerde yaşayanlar vergisini, elektriğini ödüyor. Çoğu asgari ücret, ya da emekli maaşı ile geçiniyor.
Yarısının tapusu var ancak bir gün arazilerinin hazineye ait olduklarını öğrenmişler. 50 yıl boyunca yılan hikayesine dönen mahkeme süreci sonunda arsaların hazineye ait olduğu anlaşıldı.
Mahalleliye, bu süreçte 10 yıllık geriye dönük 20 bin ila 200 bin lira arasında değişen işgaliye bedelleri (ecrimisil) geldi. Bu bedelleri ödemeyen mahalleliye son zamanlarda hacizler de gelmeye başladı.
Yeniay: Amacımız mağduriyeti azaltmak
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, mahalleliyle dün yaptığı toplantıda mahallenin yüzde 50’sinden fazlasının kendi tapulu mülkünde işgalci konumuna düştüğünü söyleyerek, "Burada bir mağduriyet var, amacımız bu mağduriyeti en aza indirmek" dedi.
Hazine arazisi üzerindeki yapı, kaçak yapı gibi ayrımlar gözetilmeksizin tüm mahalle sakinlerinin mülkünü değer olarak kabul edeceklerini kaydeden Yeniay, kimsenin başka bir bölgeye taşınmayacağını belirtti.
İşgaliye okul parasına el koydu
Ancak mahalleli belediyeye güvenemiyor; çünkü TOKİ ile yapılacak yeni proje sonucunda evleri yıkıldığında hem işgaliye bedellerini ödemek hem de yeni ev için borçlanmak zorunda kalacaklar.
Mahalleli Belediye Başkanı Ay'ın tapuları için "sadece kağıt parçası" dediğini ve işgaliye bedelleri ile ilgili de yasal bir değişiklik gerektiğini söylediğini aktardı.
58 bin işgaliye borcu olan Saliha Erdal, kızının okul taksidine el konduğunu söyledi.
"Seçimlerden önce ilk işgaliye bedelleri geldiğinde belediye başkanı 'ödemeyin' dedi. Bu yüzden ödemedik. Faiziyle borç ikiye katlandı, şimdi de okul taksidine el koydular."
"Belediyeye güvenmiyoruz"
Esma Ay, "pembe tablo" çizdiğini söyleyen ancak yıllardır çelişkili ifadeleri nedeniyle kendilerine güvenmediklerini söylediği Belediye Başkanı'ndan üç soruya açıklık getirmesini istiyor:
"İptal olan tapularımız, işgaliye bedelleri ne olacak, yeni projeden nasıl faydalanacağız?"
60 yıldır mahallede yaşayan Osman Turan, "Belediye Başkanı 'sizi mağdur etmeyeceğiz, ev vereceğiz' diyor ama tapum iptal olmuş, işgaliye gelmiş. Nasıl olacak bu?" diye belirsizliğe dikkat çekiyor.