Türkiye’de gençlik ve çocuk edebiyatına yönelik git gide artan ilgi bu ülkeye dair insana umut veren nadir şeylerden biri. Günışığı gibi, yıllardır bu alanda, satıştan çok kaliteyi hedef alarak üretim yapan yayınevlerinin açtığı yoldan birkaç büyük ve niş yayınevi de yürüyünce çoğumuza, “Şimdi çocuk ve ergen olmak varmış” dedirten bir zenginlik oluştu.
Güldünya Yayınları da, bu servete birkaç kitapla katkıda bulunmuştu.
Yayınevi bu kez, genç yetişkinlere yönelik olarak tanımladıkları bir kitapla karşımızda.
Kathryn Evans'ın yazdığı "İçimdeki Diğerleri", geçen yıl Edinburgh Edebiyat Festivali’nde En İyi İlk Roman Ödülü’ne layık görülmüş ve basından da büyük övgü almış.
Örneğin The Guardian kitap için, “Tüm zamanların en ilginç, en sıra dışı kitaplarından biri” demişti.
Gerçekten de çok ilginç ve sıra dışı bir roman İçimdeki Diğerleri. Kurgusu fantezi ve gerçeküstünün hatta bilimkurgunun sınırları içinde değerlendirilebilecek nitelikte.
Nazi Almanya’sında insanlar üzerinde yapılan deneyleri akla getiren bu kurgu aynı zamanda edebiyat tarihinin birçok deli ve acımasız bilim insanı karakterine de selam veriyor.
Bu referanslarla yüklü ama okurunu da yormayan gerçeküstü kurgunun yer aldığı ortam, ilişkiler, duygular alabildiğine gerçekçi.
İçimdeki Diğerleri, İngiltere’de, cinsiyetçiliğin, ırkçılığın yaşandığı, kimi öğretmenlerin harika kimi öğretmenlerin işe yaramaz olduğu sıradan bir lisede geçiyor. Kitap bütün bunları hiç bağırmadan, altını çizmeden ama okurunu ikna edecek şekilde eleştiriyor.
Romanın kahramanı Teva 16 yaşında, bekâr annesiyle birlikte kocaman, eski bir konakta sürdürüyor hayatını. En azından dışarıdan görünen bu. Ama aslında evde başka başka Tevalar da yaşıyor. Ve ucuz romanlar yazarak evi güç bela geçindiren annesi bunun bir sır olarak kalması konusunda ısrarcı.
Sırlar özellikle genç yaşlarda insanın ruhuna ve hayatına büyük bir yüktür. Teva da bu ağır yükü kaldırmakta güçlük çekiyor ve bu gidişe bir dur demeye karar veriyor.
Burada, bir genç kızın aile sırrı denilerek üstü örtülen meseleleri çözerken bir yandan da güçlendiğine dair, mutlu bir hayatın kapısını araladığına dair bir duygunun kitabın sayfalarından sızdığını söyleyebilirim. Ayrıca o yaşlara özel romantik duyguların yanı sıra tatlı bir erotizm de belli belirsiz, tam dozunda diyebileceğim bir şekilde aktarılıyor.
Bütün bunların dışında, İçimdeki Diğerleri okuru daha ilk birkaç sayfada yakalayan, temposu, dili ve akıcı anlatımıyla insanın elinden bırakamayacağı bir kitap.
Sadece genç yetişkinler için değil, onların hayatını merak eden, o hayattaki tazelikten beslenmek isteyen bütün yetişkinlere hitap edecek bir roman bu. Umarım pembe saçlı, göbek dansına meraklı, komik ve çılgın yazarı yeni kitaplarla okurun karşısına çıkar. (MY/EKN)
* "İçimdeki Diğerleri", Kathryn Evans, Güldünya Yayınları, 2017, İstanbul