Türkiye'nin farklı illerinden birçok eczacı odası İlaç Alımı Protokülü'nün talepleri doğrultusunda imzalanması için Kadıköy'de dün bir araya geldi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 2009'da imzalanan "İlaç Alım Protokolü" 1 Şubat 2012'de bitiyor. TEB'in SGK ile görüşmeleri bugün de devam ediyor; eczacılar talepleri karşılanmazsa protokolü imzalamayacak.
Bu durumda SGK'lı reçetelere de sadece para ile satış yapılacak.
2005'te başlatılan sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde, ilaç giderlerinin yükselmesi nedeniyle tasarruf yapılmasına karar verildi; belli aralalıklarla fiyatlar düşürülüyor.
Kasım'da çıkarılan İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği ile ilaç fiyatları yakalşık yüzde 10 düşürüldü; kararnamede eczacıların bu düşüşten doğacak zararlarını ilaç şirketlerinin ödemesi gerektiği yazılı.
bianet'e konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç şirketlerinin bu zararı karşılamayacaklarını açıkladığını belirterek kendilerinin SGK ile ilaç şirketleri arasında doğan uyuşmazlık nedeniyle zarara uğradıklarını söyledi.
Görgün, ilaç fiyatlarının sürekli düşmesi nedeniyle önceleri 100 liralık ilaçtan 20 lira kar eden eczacının şimdi, aynı ilacın 30 liraya düşürülmesiyle altı lira kar ettiğini belirtti.
İskonto kalkmalı, Bakanlık adım atmalı
Bir diğer mağduriyet ise ilaç şirkerlerinin 2005'ten beri toplu ilaç satımlarında SGK'ye uyguladığı kamu kurum iskontosu. Güngör, bu ikili anlaşma nedeniyle toptan ve parekende satış fiyatı arasında doğan farkı eczacıların ödemek zorunda kaldığını söyledi.
Güngör, gelirleri azalırken, giderlerinin artmasıyla binlerce küçük eczanelerin kapanmasına yol açacak bu ekonomik yükten kurtulmak için hem ilaç şirketlerinin hem de SGK'nin bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı'nın adım atması gerektiğini söylüyor.
"İlaç şirketleri ile SGK arasındaki iskonto bizi etkilemeycek şekilde belirlensin.Sağlık Bakanlığı, giderlerimizi göz önüne alarak karlılığımızı artıracak düzenleme yapsın. Her ilaç başına hizmet bedeli verilsin; böylece sabit bir artı gelir sağlanmış olur."
Güngör, ilaç fiyatlarının düşürülmesine karşı olmadıklarını, hastaların mağduriyetini de istemediklerini ancak bu uygulamayla eczanelerin yaşamasının mümkün olmadığını ekledi. (NV)