Fotoğraf: Birgün gazetesi
İzmir Sağlık Platformu, 16 Ekim'de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Servisi'nde görevli asistan doktor Kadir Songür'ün hastası Bayram K. tarafından şiddete maruz bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı.
İzmir: Daha kaç sağlık çalışanı ölmeli
Hastane önünde yapılan eylemde açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, sağlıkta şiddetin her gün daha da arttığını söyledi. Obuz, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanlığı'nın basın açıklamalarında belirttiğimiz uyarıları görmezden gelmesine artık dayanamıyoruz. Daha kaç sağlık çalışanının yaralanması, ölmesi bekleniyor merak ediyoruz. Sağlık emek ve meslek örgütleri uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirmekte, yöneticileri şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya davet etmektedir.
"Bütün bu çabalarımıza karşın, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdelen ve Dr. Fikret Hacıosman'ın öldürülmeleri ve daha nice şiddet olayı ile ilgili siyasi iktidarın hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz.
"Her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanıyor"
"Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanıyor. Bu sorun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engelliyor. Bu koşullarda sağlık hizmeti vermek kabul edilebilir ve daha fazla sürdürülebilir değil.
"Artık yeter! Tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Şiddeti körükleyen sağlık politikalarından vazgeçilene, sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkana dek mücadelemiz artarak devam edecektir."
İstanbul: Sağlık Bakanlığı suskun
İstanbul Tabip Odası (İTO) da konuya ilişkin yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sağlıkta şiddet durmuyor, hız kesmiyor. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak şiddet ikliminde boğulmuş, kuşatılmış vaziyette sağlık hizmeti vermeye, hayat kurtarmaya çalışıyoruz.
“Son saldırıyla bir kez daha gördük ki, hekimler ve sağlık çalışanları olarak can güvenliğimiz olmaksızın çalışıyoruz. Uzun yıllardır başta Sağlık Bakan(lar)ı olmak üzere yetkililere ısrarla sesleniyoruz: Sağlıkta şiddeti doğuran koşullar, hekimleri sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu olarak gösteren, ortada bırakan, hedef tahtası haline getiren uygulama ve söylemlere son verilmeli.
“Şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar verilmeli, güvenli ortamlarda çalışmamızı sağlayacak etkili adımlar atılmalı, TTB’nin önerisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalıdır.
“Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşam hakkını tehdide varan, canımızı yakan, canlarımızı alan bu şiddet ortamına karşı Sağlık Bakanlığı suskun, yetkililer suskun. Haklı taleplerimizi duymazdan, görmezden gelmeye devam ediyorlar."
Ankara Tabip Odası'nın sosyal medya hesabında paylaştığı istatiklerde, sağlık çalışanlarının son 5 yılda 76 bin 157 kere sözel ve/veya fiziksel şiddete uğradığı belirtildi. İstatistiklere göre; her saat bir şiddet vakası yaşanıyor.(RT)
İzmir'de yapılan basın açıklaması Birgün gazetesinden alınmıştır.