Türk Tabipleri Birliği (TTB) hükümetten domuz gribiyle (H1N1) ilgili "salgın" ilan etmesini ve halktan bu vakalarda katkı payı alınmaması için Bakanlar Kurulu kararı çıkarmasını istedi.
bianet'in görüştüğü TTB 2. başkanı ve Birlik'in oluşturduğu pandemi izleme kurulunun başkanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, katkı payı nedeniyle hastalığın nasıl yayılabildiğini, halkın sağlık hizmetinden yoksun kaldığını ve sağlık hizmetlerinin aksadığını şöyle açıklıyor.
Birçok kişi sağlık merkezine gitmiyor: Ekonomik krizle birlikte işsizlerin Sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinde ücret ödüyorlar. Sosyal güvencesi olanlar da, birinci basamak sağlık merkezlerinde (sağlık ocakları gibi) 2, ikinci basamak sağlık merkezlerinde (hastaneler) 8, özel sağlık kuruluşlarında 15 lira katkı payı ödüyorlar. Ayrıca ilaç için de para ödemeleri gerekiyor. Bunlar, işsiz, yoksul, emekli ve asgari ücretle çalışanlar için büyük miktarlar. Bu nedenle birçok kişi, sağlık merkezlerine gidemiyor ve hizmet alamıyor.
Acil servislerde yığılma: Acil servislerde hizmet ücretsiz olduğu için grip şikayeti olan birçok kişi buraya gidiyor. Durumu gerçekte acil olan, müdahale edilmediğinde yaşam riski olanlarla birlikte hizmet almaya çalışıyorlar. Bu hem sağlık hizmetini aksatıyor hem de sağlık çalışanlara yönelik şiddet riski artıyor. Çünkü insanlar domuz gribi şüphesiyle kendi vakalarını "acil" görüyorlar. Oysa grip acil bir vaka değildir. Poliklinikte bakılıp tedavisi yönlendirilebilecek, ağır vakaysa hastaneye yatırılabilecek, ama evde gerekli önlemlerle iyileşebilecek bir hastalıktır.
Bakanlar Kurulu kararı yeterli: Sağlık Bakanlığı zaten pandemi (yaygın salgın) kurulu oluşturmuş durumda. Salgın olduğu belli. 4736 sayılı yasa, "Hiçbir kamu hizmeti ücretsiz verilmez" diyor. Bakanlar Kurulu H1N1'le ilgili salgın ilan ederek domuz gribi vakalarını bu yasadan muaf tutabilir. (TK)