“Hekimler açısından halen daha sorun çözülmüş değil. Soruşturmaya takılan meslektaşlarımızın eğitim ve çalışma hakları engellendi. Sağlıkta şiddeti çözmesini düşündüğümüz maddelerde yasada yok. Dağ fare doğurdu”
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nden Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” maddelerini bianet’e yorumladı.
İhraç edilen ve güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin özel hastanelerde çalışmasını engelleyen "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" Meclis Genel Kurulu’ndan 7 Kasım 2018’de geçmişti.
TIKLAYIN - KHK'li Hekimlere Çalışma Yasağı Komisyondan Geçti
Tasarıda en çok ihraç ve güvenlik soruşturmasını geçemeyen hekimlerin çalışmasını sınırlandıran 5. Madde tepki görmüş, muhalefet partilerinin ısrarıyla Meclis Genel Kurulu’nda bu madde değiştirilerek kabul edilmişti.
TIKLAYIN - KHK'lı Doktorları Sınırlandıran 5. Madde'nin İçeriği Değiştirilerek Geçti
Yeni önergeye göre, “Terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek."
Bu da 5. Madde’ye takılan hekimlerin çalışabileceği anlamına geliyor.
TIKLAYIN - KHK'li Doktor: Neden Ekmeğimizle Oynuyorlar?
“Olumlu ama yetersiz”
Yasanın bir de doktorlara yönelik şiddetin en aza indirilmesi için maddeler içermesi bekleniyordu. Ancak, bu beklenti de karşılanmadı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nden Prof. Dr. Sinan Adıyaman, güvenlik soruşturmasına takılan hekimler açısından sorunun çözülmediğine işaret ederek, özelikle genç hekimlerin çaışma ve eğitim haklarının engellendiğini söylüyor:
“Biz, hekimler için bekleme süresi olan 450’nin ortadan kaldırılması için çok çaba sarf ettik. Özellikle, CHP, HDP, İYİ Parti’den milletvekilleri de çok çaba sarf ettiler. Ancak bu kadar başarılı olunabildi. En azından güvenlik soruşturması nedeniyle işe başlamayan hekimler için SGK’lı yerlerde çalışma imkanı sağlandı. Elbette bu da yetersiz.”
“Suçsuzluğu kanıtlanmış onlarca doktor çalışamıyor"
Güvenlik soruşturmasının OHAL döneminde KHK’yla sorun haline getirildiğini belirten Adıyaman, OHAL bittiği halde uygulamalarının kalıcı hale gelmesinin endişe verici olduğunu belirtiyor:
“Güvenlik soruşturmasından geçemeyen arkadaşlar açısından yaratılan durumu biz kabul etmiyoruz. Mahkemenin suçsuz bulduğu, hakkında hiçbir terör suçlaması olmayan doktor arkadaşlarımız çalışamaz hale getirildi. Bizden bunu kabul etmemiz beklemesinler.”
"Sağlıkta şiddete çözüme yanıt olmuyor"
Adıyaman, “1219 No’lu Yasada kimlerin doktor olacağı belirtiliyor, bu bize yetiyordu, böyle bir yasaya ihtiyaç yoktu” diyor. Sağlıkta şiddetin çözülmesini isterken böyle bir yasanın çıkmasına da şaşırdıklarını söyleyen Adıyaman, şiddet uygulayan kişilerin tutuklanmadığı sürece caydırıcı bir önlem alınamayacağı görüşünde:
“Biz, TTB olarak, sağlıkçılara şiddet uygulayan kişilerin iki ila dört yıl ceza almasını istiyoruz. Ancak bu şekilde önlenebilir şiddet. Yakın zamanda TTB’nin genel kurulunda toplantı yapacağız. Hekim arkadaşların ve genel kurulun kararına göre yasaya karşı hekimler iş bırakma eylemi de yapabilir. Tüm süreci değerlendireceğiz.”
TIKLAYIN – TTB’nin önerdiği yasa tasarısı
TIKLAYIN - Yaşasın: Sağlıkçıyı Kasten Yaralayan (Artık) Yakalanacak! Sonra?
Ne olmuştu? “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ilk olarak, sağlıkta çözecek maddeleri içerdiği iddiasıyla gündeme gelmiş ve sağlık çalışanlarında umut yaratmıştı. Ancak, 44 maddelik kanun teklifinin 5. Maddesi ihraç edilmiş ve güvenlik soruturmasından geçemeyen doktorların çalışmasını engelleyince tartışmalara neden olmuştu. HDP, CHP ve İyi Parti’li milletvekillerin ısrarı sonucunda tasarı Sağlık Komisyonu’nda iki kez görüşülmüştü. İkinci görüşmenin sonunda 5. Madde 13 Kasım’da Dün (13 Kasım 2018) görüşülen 5. Madde, teklifi getiren AKP tarafından, muhalefetin yoğun itirazları sonrası geri çekilip içeriğinde değişiklik yapılmıştı. Görüşülen maddenin içeriği 14 Kasım 2018’de değiştirildi ve kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre; "Terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek." Genel kurula getirilen teklif mevcut halinde bu süre 600 gündü. Yeni teklifte "terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine" yönelik hüküm de metinden çıkarıldı. |
(EMK)