İTO'nun 25 bin 382 kayıtlı üyesi bulunuyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy, geçmiş yıllarda üyelerin beşte birinden daha az sayıda hekimin seçimlere katıldığını hatırlatarak, hekimleri oy kullanmaya çağırdı.
"Demokratik Katılım Grubu" yeniden aday
Prof. Gürsoy, halen görevde bulunan "Demokratik Katılım Grubu"nun adaylarını ön seçimle oluşturduğunu ve seçimlerde yönetime yeniden aday olacağını açıkladı.
Oda Yönetim Kurulu'nun geçtiğimiz dönem faaliyetlerine ilişkin bilgi de veren Gürsoy, çalışmalarını iki başlıkta özetledi.
"Irak'ta yaşanan savaşa karış barışçı eylemlere" katkıda bulunduklarını hatırlatan Gürsoy, temel faaliyetlerini de "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının uygulamaya koyduğu sağlık politikalarına karşı mücadele etmek" olarak özetledi.
Uzun vadeli ve örgütlü bir mücadele yürütmeyi amaçladıklarını söyleyen Gürsoy, seçilmeleri durumunda iş güvencesi, ücretler ve sağlık hakları konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini de belirtti.
İkinci aday, "Ulusal Güç Birliği"
Önceki dönem dört yıl süreyle Yönetim Kurulu görevini sürdüren Güçbirliği Grubunun başkanlığını, iki dönem İTO başkanlığı yapmış olan ve TTB Merkez Delegesi Prof. Dr. Orhan Arıoğlu yapıyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Arıoğlu başkanlığındaki listede, önceki dönem Yönetim Kurulu'nda görev alan bazı hekimler bulunuyor.
3 Kasım seçimleri sırasında İşçi Partisi (İP) listesinden milletvekili adayı olan bazı hekimlerin de yer aldığı Ulusal Güçbirliği Grubu, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda en büyük sorunu "şeriat tehdidi" olarak nitelendiriyorlar.
Prof. Arıoğlu'nun seçim broşüründe de "İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar, ülke bütünlüğüne, ulusal çıkarlarımıza ve Cumhuriyetimize yönelik saldırılara direnilmesi amacıyla ulusalcı ve halkçı bir cephenin kurulup örgütlenmesini gerekli kılmıştır" deniyor.
"AKP'nin adayı", Hekim Hakları Platformu
Resmi seçim bildirge ve programları henüz dağıtılmamakla birlikte, AKP'nin oluşturduğu ve desteklediği öne sürülen "Hekim Hakları Platformu", seçime ayrı bir listeyle katılacak.
Büyük Kongre delege seçimi yapılamayacak
Önceki Türk Tabipleri Birliği (TTB) Büyük Kongresi sonrasında yapılan bir itiraz üzerine, Anayasa Mahkemesi, tabip odalarının "büyük kongre delege sisteminin" önceden belirlenmiş sayı üzerinden yapılmasını iptal etmişti.
Anayasa Mahkemesi, TTB Merkez Konseyi seçimlerinde oy kullanacak delegelerin belirlenmesi konusunda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti. Ancak, Sağlık ve Adalet Bakanlıkları bu konuda henüz bir yasal düzenleme yapmadıklarından, oda seçimlerinde merkez delegelerinin seçimi yapılamayacak. Oda seçimleri sırasında belirlenemeyen Büyük Kongre delegeleri için, ikinci bir seçim yapılması gündeme gelecek. (BB)