Ankara İstanbul, İzmir Tabip Odaları'nın açıklamasında;
"Bu sürgünlerle boşalan başasistanlık kadroları da iki yıldır iktidar olmanın bütün olanaklarını partizanca kadrolaşmak için kullanan Sağlık Bakanlığı tarafından doldurulacaktır" denildi.
bianet yazarı Dr. Mustafa Sütlaş ise Sağlık Bakanlığı'nın Doğudaki doktor açığını, devlet memuru olduğu için görevi yapmama durumları olmayan başasistanlarla kapatma amacını taşıdığını söyledi:
"Başasistanların şef ve şef yardımcısı olabilmesi için sınava girmelerine ilişkin yönetmelik de iptal edildiği için, başasistanlarla ilgili acil bir düzenleme yapılması gerekiyor."
Başasistanlar sınav istiyor
Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'daki D grubu illerdeki hastanelerde hekim açığı olduğunu belirterek, 25 Ağustos tarihli yazısı ile, "başasistanlıkta görev süreleri dolan" 400 başasistanın bu illerde görevlendirileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Atama genelgesine göre D grubu iller şunlar:
Tokat, Ordu, Diyarbakır, Yozgat, Bayburt, Kars, Şanlıurfa, Iğdır, Batman, Gümüşhane, Mardin, Siirt, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Ağrı, Muş.
Tabip Odaları, Sağlık Bakanlığı'nın Danıştay'ın yönetmeliği iptal etmesinden sonra başasistanların görev sürelerini sınırlamadığını söylüyor:
"Dolayısıyla bakanlığın 'görev süresini dolduranları atama isteği' hukuksuz oluyor."
Hekimler, atanmak isteyen başasistanların daha önce D grubu illerde görev yaptığını söyledi.
Başasistanlar; atama için verecekleri formlarla birlikte, başasistan olarak kalmak istediklerini ve kendileri için yeni bir sınav açılmasını belirten bir dilekçe verecek.
Doğuya ya sözleşmeli hekim ya başasistan
Tabip odalarının açıklamasında bakanlık şu gerekçelerle eleştirildi::
* Bakanlık bu girişiminin gerekçesi olarak Doğu-Güneydoğu illerine hekim göndermekte zorlanmasını gösteriyor. Mecburi hizmet geçen yıl kaldırdı. Bakanlık, burada görev yapmak isteyen hekimlere iş güvencesiz ve sözleşmeli çalışmayı dayattı.
* Eğitim hastaneleri Anadolu'ya da hizmet veren referans hastaneleridir. Başasistanlar belirli alanlarda branşlaşarak hem eğitim hem de sağlık hizmetinin daha nitelikli hale getirilmesine katkıda bulunurlar.
* Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 24. maddesi bu uygulamanın gerçek amacı ve niteliğini ortaya koyuyor. Bu maddeye göre haklarında adli, idari ve inzibati olarak soruşturma yapılan ve eski görev yerinde kalması sakıncalı olanlar ve sicil raporu sonucuna göre yetersizlikleri tespit edilenler D hizmet grubunda bulunan illere atanırlar. (ÖG/EÜ)