TTB'nin kamuoyuna yaptığı bir başka uyarı, siyanür gibi çevre sağlığı sorunlarına yol açan ağır metal vb. etkenlere bağlı kanser türü hastalıkların bir anda ortaya çıkmadığı ve insan sağlığını tehdit etme olasılığı bulunan ağır metallerle zehirlenmenin, uzun yıllar boyu yavaş bir süreçte gerçekleşebildiği."
Başbakanlık Müsteşarlığı'nın talimatıyla hazırlandığı belirtilen TÜBİTAK raporunun eksiklikleri ve insan sağlığını tehdit eden boyutları TTB'nin raporunda şöyle açıklandı;
- "Birçok yerinde insan sağlığına bir zarar gelmeyeceğinin vurgulanmasına karşın, TÜBİTAK raporunu yazan kurul içinde bırakınız bir halk sağlığı ya da çevre sağlığı uzmanının bulunmasını, sağlık alanında çalışan hiç kimse yoktur."
-"TÜBİTAK raporunda uzman hekim görüşüne yer verilmemiştir."
-"Rapor, birçok çelişki içermektedir ve üslup açısından da bilimsel bir çerçeveye oturmamıştır ."
-"Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Çevre Mühendisliği öğretim üyeleri ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyeleri de raporun bilimsel olmadığını ve eksiklikleri bulunduğunu belirtmektedirler."
En kısa zamanda kapatılmalı
TTB, insanların yaşam hakkı, sağlık, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını gerekçe göstererek, Bergama Ovacık Altın madeninin işletilmemesi ve en kısa zamanda kapatılması gerektiğini belirtti.
Türk Tabipler Birliği'nin raporunda, Bergama Ovacık dışında onlarca yerde altın aranmasına başlanmak istendiği belirtilerek, sadece Bergama halkının değil, birçok yerleşim yerinde yaşayan onbinlerce kişinin risk altına gireceği vurgulandı.
Doğa dengesinin bozulması, insan sağlığını da etkiler
TTB, "Bergama-Ovacık Altın Madeni"nin işletmeye açılması ve "madenin sağlıksız müessese" olmadığına karar verilmesi nedeniyle, söz konusu madenin halk sağlığı açısından değerlendirmesini yaptı.
TTB bu değerlendirmeleri bir raporda toplayarak, kamuoyuna açıkladı. TTB Merkez Konseyi'nce hazırlanan değerlendirme raporunda şu bilgiler yer aldı;
"Hekimler insan sağlığını doğrudan ilgilendiren konuların yanı sıra çevreyi etkileyebilecek her türlü risk ve olası sonuçlarıyla da ilgilenirler. Doğanın dengesinin bozulması insan sağlığını da etkileyen sonuçlar doğurur.
Siyanürlü yöntem neden zararlı?
"Bergama Altın Madeni'ninde uygulanan yöntemde siyanür kullanılır. Siyanür, çevre ve insan sağlığı için zararlıdır ."
"Cevherde altın ve gümüşün yanı sıra bulunan çeşitli zehirli maddelerin yüksek miktarlarda bulunması, çevrede yaşayan insanların sağlığını doğrudan tehdit edebilecektir ."
"Tesisin atık havuzu, zehirli maddelerle dolu bir atık depolama alanıdır . Bu havuz tesis kapandıktan sonra da kalacaktır ve kaza ya da deprem olasılığında bütün yöre için büyük bir tehlike oluşturacaktır ."
"Bir insan hakkı olan çevre hakkı, gelecekte olabilecekleri de içerir. Uluslararası çevre hukuku metinlerinde de "risk" ve "olasılık" kavramları ele alınmaktadır."
"Çağdaş halk sağlığı anlayışında, insanların hasta olmalarını beklemek yerine, önlem almak ve olası riskleri ortadan kaldırmak geçerlidir. Kullanılacak bir yöntemin ya da maddenin insan sağlığı açısından risk oluşturması ve hastalık yapabilme olasılığının bulunması, o yöntem veya maddenin kullanılmamasını gerektirir."
Etkiler "uzun sürede" ortaya çıkar, bir günde değil
"Yörede yaşayan insanların sık sık sağlık kontrolünden geçeceği ve her türlü önlemin alınacağı söylemektedir. Ancak kaza ve deprem riski dışında, insan sağlığını tehdit etme olasılığı bulunan ağır metallerle zehirlenme, uzun yıllar boyu yavaş bir süreçte gerçekleşebilir."
"Bu tür çevre sağlığı sorunlarına yol açan ağır metal vb. etkenlere bağlı kanser gibi hastalıkların oluşması bir anda olmaz ve ne tür etkiler oluştuğunu ölçmek çok zordur . Bu nedenle insan sağlığına zararı önceden bilinen madde veya yöntemlerin daha ilk başta ortamda olmaması doğru olanıdır."
"Bu durumda başta içme suları olmak üzere çevre olumsuz etkilenecek ; madenlerin işletilmesi süreli olduğundan kapatıldıkları zaman, ülkenin pek çok yerinde içi tehlikeli atıklarla dolu depolama alanları kalacaktır. "