Etkinlik kapsamında, hasta haklarının önemli başlıklarından birisi olan "Tıbbi Uygulama Hataları - Tıbbi Malpraktice" toplantısı yapılacak.
"Hasta Hakları Günü" etkinlikleri, 26 Ekim Cumartesi günü Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampus'ünde saat 09.00'da düzenlenen bir törenle başlayacak. Etkinliğin açılışında, HÜ Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) milletvekili Dr. Sema Pişkinsüt, HAYAD Başkanı Leyla Ezgi ve Ankara Hasta Hakları Gönüllüleri Grubu adına da Doç. Dr. Hülya Uçar konuşma yapacak.
Daha sonra, HAYAD'ın her yıl verdiği "Hasta Hakları Hizmet Plaketleri"nin sunumu yapılacak. Etkinlik, Yargıtay Emekli Yargıcı ve Üyesi Çetin Aşçıoğlu'nun "Malpraktice ve Hekim Sorumluluğu" konulu konferansıyla sürecek.
Yasa tasarısı taslağı tartışılacak
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise "Tüm Boyutlarıyla Tıpta Malpraktice" paneli ile "Mesleki Sorumluluk (Tıbbi Malpraktice) Yasa Tasarısı Taslağı" forumu yapılacak.
Prof. Dr. Hamit Hancı'nın yöneteceği panele Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, HÜ.Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hülya Uçar, Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Ümit Giray ve Türk Tabipleri Birliği temsilcisi konuşmacı olarak katılacaklar.
Forum katılımcıları ise, Biyoetik Derneği'nden Yrd. Doç. Dr. Nüket Örnek Büken, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği'nden Sibel Güneş, Özel Sağlık Kuruluşları Derneği'nden Oğuz Engiz, HAYAD temsilcisi Av. Tunç Demircan, Güneş Sigorta Şirketi'nden Hasan Altıner, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emeklileri Sendikası Başkanı Dr. İsmail Hakkı Uysal ile Ankara Tabip Odası temsilcileri.
Sağlıklı hizmet için gönüllü örgütlenme
Düzenleme kurulu, "Hasta Hakları Gönüllüleri"ne bir çağrı yaparak, evrensel insan haklarının en önemli unsuru olan yaşama hakkının sağlıklılık öğesini de içerdiğine dikkat çekti:
"Sağlıklı olmak ancak, sağlığa yönelik bir hizmetle mümkündür. Sağlık hizmeti ise, sağlığın korunması ve geliştirilmesi önce gelmek üzere, sağlıklılık hali yitirildiğinde bunun yeniden kazanılmasını, geri dönüşü olmayan kalıcı olumsuzluklar ortaya çıktığında da bunların yaşamla bağdaşır hale getirilmesini kapsar."
Açıklamada, Türkiye'de böyle bir sağlık hizmet ve finans sisteminin sağlanması için gönüllü örgütlenmelere ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı:
"Böyle bir sağlık hizmet ve finans sisteminin oluşturulması, korunması, geliştirilmesinde bireylerin ve toplumun bir sivil güç olarak önemi büyüktür. Bu gücü etkin kılacak olan onun örgütlü olmasıdır. Hasta hakları; sağlık hizmeti alanındaki bu tür gönüllü örgütlenmenin asli faaliyet alanlarından birisidir ve her yerde oluşturulması çok önemlidir." (BB/NK)