* Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 22 Haziran'da Eyüpsultan ilçesindeki Artİstanbul Feshane'de açtığı "Ortadan Başlamak" sergisine dün (9 Temmuz) saldırı girişiminde bulunuldu.
Aralarında Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican'ın da bulunduğu bir grup, Feshane önünde düzenlediği açıklamadan sonra polis engelini aşarak içeri girmek istedi. Bozkurt işareti yapan ve tekbir getiren grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Konuya dair bianet'e konuşan "Ortadan Başlamak" sergisinin küratörü Feyyaz Yaman, sergide eserleri yer alan İstanbul'daki sanatçıların bir araya gelerek sergiye ve sergide yer alan işlere sahip çıkacağını söyledi.
TIKLAYIN - İBB'nin "Ortadan Başlamak" sergisi: Kapsayıcı ve otonom
"Örgütleneceğiz"
Serginin eylül ayı sonuna dek uzatıldığını da belirten Yaman, şöyle konuştu:
"Sanatçılar olarak toplanıyoruz. Özgür Sanat Meclisi olarak organize olduğumuz bir yapı vardı. Şimdi yeniden bir araya gelerek bu saldırı girişimi karşısında sanatçı dayanışmasını yükseltmek istiyoruz. Başka disiplinleri de katmak istiyoruz bu dayanışmaya; örneğin müzisyenleri, tiyatrocuları. Ahmet Telli ya da diğer şairler, edebiyatçılar, sanatçılar için istenen cezalar ve hedef göstermeler bu saldırılardan bağımsız değil çünkü.
"Şairleri, edebiyatçıları da içine alan yeni bir cephe kurmayı hedefliyoruz, ki bunu başarmak artık Türkiye'de kaçınılmaz. Bu örgütsellik, sanatçılar arasındaki dağınıklığı toparlamak açısından da yeni bir deneyim olacak."
Dün Feshane önünde düzenlenen açıklama. (Kaynak: Anadolu Ajansı).
"Moralimiz yüksek"
Sergi kapsamında daha çok kamuya açık etkinlik düzenleyeceklerini söyleyen Yaman, açıklamasına şöyle devam etti:
"İBB'yle ortak bir karar aldık, buradaki etkinlikleri daha kamuya açık ve yakın coğrafyaya yayılmış programlarla sürdüreceğiz. Kadın emeğiyle buluşan, çocukların yaratıcı sanatla buluşmasını sağlayan deneyimsel atölyeler düzenleyeceğiz. Ki bunlara başladık da. Eğer bunu başarırsak Eyüp'te değişmeye başlayan yeni trendi de yakalayacağımıza inanıyorum.
"İktidar da zaten bundan tedirgin ve bu yüzden sertleşiyorlar. Bu da bizim için yeni bir deneyim alanı. Fakat dediğim gibi daha dinamik bir dünyaya geçeceğimizi düşünüyorum. Moralimiz yüksek."
"Hiçbir çekincemiz yok"
Bir sonraki eylem veya saldırı girişimiyle ilgili düşüncelerini sorduğumuz Yaman, bu soruya da şöyle yanıt verdi:
"Eserlerden birini bir kez tahrip ettiler zaten. Olabilir. Sanatçıların kararı da bu yönde. Hiçbir çekincemiz yok. Kıymetli işler var ve hepsi sigortalı; ama asıl önemli olan sanatçıların sergiyi tüm saldırılara rağmen sahiplenmesi. Cuma günü İstanbul'daki bütün sanatçılarla toplanacağız ve bu tedirginliği en azından ortadan kaldırdığımızı göstermeye çalışacağız.
Sergide yer alan "No man's land" (Sahipsiz Toprak) eseri, "satanist" semboller taşıdığı iddia edildiği için tahrip edilmişti. (Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet).
Dayanışma çağrısı
"Genel olarak bu hamleleri de AKP'nin kültür politikaları üzerinden de bir ayrıştırma, ötekileştirme politikası ile ekonomik krizini örtme taktiği olarak yorumluyoruz. Buna özgüvenli bir şekilde yanıt vermeliyiz ki, bu oyuna gelmeyelim. Sağ popülist politikaların tüm dünyada yükselişini takip ediyoruz evet; ama buradaki politikalar bu popülist söylemi şiddete kaydırmaktan yana. Bu oyunu bozmak bence tüm bu politikaları boşa çıkarır. Biz de tüm sanatçılarla bu deneyimi yaşayacağız, süreç onu gösteriyor.
"Esas olarak ise herkesi dayanışmaya davet ediyorum. Bu sayede demoralizasyonun arkasından toparlanmaya başlayacağız. Moralimizi yüksek tutalım."
(TY)