Bülent Arınç, birinci öğretim ve açıköğretim için harçların tamamen kaldırıldığını açıkladı ancak Öğrenci Kolektifleri "Pazarlık yok, harçlar tamamen kaldırılsın" diyor.
Kolektifler'in basın sözcüsü Neval Kösedağı, "Harçların kaldırılması önemli bir kazanımdır, olumlu bir noktadayız ama yeterli değil" derken, eğitim tamamen parasız olana dek öğrencilerin mücadele etmeye devam edeceğini belirtiyor.
"Harçların kaldırılması elbette gençlik örgütlerinin ve üniversitelilerin uzun süredir talep ettiği bir şey ve önemli bir kazanım olarak değerlendiriyoruz. Ama gazetelerin manşetlerden verdiği gibi bir devrim ya da parasız eğitim anlamına gelmiyor.
"Bugün üniversite eğitimi demek, ulaşım, barınma, beslenme, üniversite içi harcamalar anlamına geliyor. Bunların topyekün parasız olmadığı bir durumda parasız eğitimden söz etmek mümkün değil."
Harçlar, sorunun küçük bir parçası
Kolektiflerin yaptığı araştırmaya göre, harçlar üniversiteye giden öğrencilerin yaptığı harcamanın yüzde 7 ila yüzde 10'luk bir kısmını oluşturuyor.
Kösedağı, yaşadığı şehrin dışında bir üniversite kazanan gençlerin bu harcamalar nedeniyle üniversiteye gidemediğini hatırlatıyor. "Bir öğrenci için harcı ödemek çok zor değil, kaldığı yerin kirasını ödemek çok daha büyük zorluk."
"İkinci öğretim isteğe bağlı değil, eşitsizliğe bağlı"
Kösedağı, ikinci öğretimin yasada "isteğe bağlı ve paralıdır" ifadesiyle tanımlanmasını da eleştiriyor. Eğitim olanaklarının tüm öğrenciler için tamamen eşit olması gerektiğini söylüyor.
"Yasada olsun ya da olmasın, bunun bir gerçekliği yok. İsteğe bağlı eğitim diye bir şey söz konusu değil. Varolan eğitim sisteminde eşitsiz bir mücadele ile üniversite kazanılıyor. Dershaneye gidemeyenler, özel ders alamayanlar birinci öğretimi kazanamıyor zaten.
"Bugün gelecek kaygısı olan bir genç, geleceğini kurmak için üniversite dışında bir seçenek görmüyorsa, ne yapıp edip para bulup ikinci öğretime gitmek zorunda kalıyor.
"Birinci öğretim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim, açık öğretimlerdeki farklı uygulamalar kaldırılmalı. Eğitim sistemi tamamen eşitlenmeli."
Öğrenciler cuma günü sokakta
Üniversite öğrencileri, 31 Ağustos Cuma günü Türkiye'nin birçok kentinde harçların topyekün kaldırılması ve eğitimin parasız olması talebiyle sokağa çıkacak.
Eylemin örgütlendiği Facebook grubunun şimdiden 20 bine yakın üyesi var.
Eylemin gerçekleşeceği şehirler ve saatleri şöyle:
* İstanbul, 17.00, Taksim Meydanı
* Ankara, 16.00, Yüksel Caddesi
* Eskişehir, 17.00, Kanatlı önü
* Adana, 17.00, Baraj Yolu Ziraat Bankası
* Mersin, 17.00, Mersin Taş Bina (Büyükşehir Belediyesi binası önü)
* İzmir, 17.00, Konak YKM önü
* Kocaeli, 17.00, Belediye İş Hanı önü
* Bursa, 18.00, Fomara Meydanı
* Sakarya, 17.00, Çark Caddesi
* Isparta, 17.00, Kaymakkapı Meydanı
Ne olmuştu?
Bülent Arınç, dün birinci öğretim ve açıköğretim harçlarının kaldırıldığını açıkladı. Bu uygulamadan 2011-2012 öğretim yılı sayısı itibarıyla birinci öğretimde 1 milyon 524 bin 380 öğrenci, açıköğretimde 1 milyon 951 bin 494 öğrenci faydalanacak.
Birinci öğretim ve açıköğretim için kanunda geçen tabirin ''katkı payı ve harç'', ikinci öğretimde alınan ücretin ise kanunda ''öğrenim ücreti'' olduğunu belirten Arınç, düzenlemenin ikinci öğretimi neden kapsamadığını ''Öğrenim ücreti katkı payı olmadığı için ayrıca bir kanun çıkarılması gerekmektedir. Şu anda kararnamemizin içinde katkı payları ve harçlar bulunmaktadır'' diyerek açıkladı. (ÇT)