Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Başbakan, Sağlık Bakanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanının yanıtlaması istemiyle üç yazılı önerge hazırladı.
TIKLAYIN - ÇED Toplantısına Alınmayan Sinop Halkına Gazlı Müdahale
Önergelerinde nükleer santrallerden çıkan radyoaktif atıkların insan ve doğaya verdiği zararları örneklerle açıklayan Doğan, tüm dünyanın nükleer enerjiden vazgeçtiği bir dönemde bu projenin halka rağmen yapılmak istenmesinin nedenini sordu.
"Plütonyum üst düzeyde zehirli ve kanser yapıcıdır"
"Rüzgâr ve yağmur gibi doğal etkenlerle Nükleer Santrallerden çıkan radyoaktif atıklar, denizlere, göllere ve toprağa karışmaktadır" diyen Doğan, yazılı önergesine şöyle devam etti:
"Nükleer Santrallerin insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkileri de oldukça fazladır ve uzun yıllar sürmektedir. Nükleer reaktörlerin çalışması sırasında atık olarak ortaya çıkan Plütonyum üst düzeyde zehirli ve kanser yapıcıdır.
"Doğada bulunma ömrü 250 yıldır. Bir diğer radyoaktif madde olan Stronsiyum yağmur ile birlikte bitkilere, oradan hayvanlara ve insanlara geçmektedir. Kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığına neden olan bu maddenin doğada bulunma ömrü 280 yıldır. Aynı zamanda Sezyum ve İyod ile genetik bozukluklar meydana gelmektedir.
"Radyoaktif atıkların saklanabileceği yöntem yok"
"Nükleer santraller özellikle ömürlerini tamamladıkları zaman sökülme işlemleri maliyetli ve risklidir. Dünya hala radyoaktif atıkları güven içinde saklanabileceği bir yöntem bulamamıştır. Özellikle deprem riski taşıyan alanlarda nükleer kaza olasılığı oldukça fazladır. Yapılması öngörülen Sinop Nükleer Güç Santrali de hâlihazırda 1., 2., 3., 4. derece deprem bölgesinde bulunan fay hattı üzerinde bulunması kaygılarımızı daha da arttırmaktadır.
Bu bağlamda;
- Sağlık Bakanlığının Nükleer Santrallerin yapılmasına ilişkin resmi görüşünüz nedir?
- Nükleer Santrallerden çıkan radyoaktif atıkların insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Bu konuda bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
- Türkiye'de radyoaktif madde yüzünden yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?
- Türkiye'de yaşanan kanser vakalarının kaçı radyoaktif madde yüzünden meydana gelmektedir?
- Olası bir kaza sonucu Sinop halkı ne kadar tehlike altındadır?
- Bakanlık olarak nükleer kazalara yönelik bir eylem planınız var mıdır?
- Nükleer kaza ve sonuçlarına yönelik bakanlığınızda uzmanlaşmış personel sayısı kaçtır?
(PT)