Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nundaki torba yasa görüşmesinde taslağın 73. maddesinde yer alan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) interneti denetim yetkisi veren maddeyi eleştirdi.
Kürkçü’nün konuşması Periscope ve Twitter aracılığıyla da yayınlandı.
"Hedef büyük medya kuruluşları değil, yurttaşlar"
Tasarı maddesini “Elektronik polis devleti olmaya adım” olarak gören Kürkçü, maddenin taslaktan çıkarılıp ayrı bir kanun olarak görüşülmesini istedi.
RTÜK’ün asli görevinin “karasal ya da uydu yayıncılığının frekans sınırlılıkları dolayısıyla, sınırlı bir varlığın çok sayıda talep arasında adil ve hakkaniyetli olarak dağıtılması” olduğunu belirten Kürkçü, tasarıyla bu amaç arasında bir alaka olmadığını vurguladı.
İnternette böyle bir sınırlılık olmadığını, herkesin kendi yayınını yaptığı bandın ücretini ödediğini belirten Kürkçü, asıl amacın internetten yapılan yayınlar olduğunu söyledi.
“Bu yasanın hedefinde büyük radyo ve televizyonlar yok. Yasa tüm yurttaşları hedef alıyor. Şu an akıllı telefon üzerinden benim konuşmam Periscope’tan yayınlanıyor. Eğer bu tasarı geçerse ben “lisansı olmayan yayınlar” arasında sayılacağım. Bu şekilde yüzlerce yurttaşın özgürlük alanına kıstılılık getirilecek.
“Yeni teknolojilerin en önemli yararı, bilginin herhangi bir ksııtlamaya tabi olmaksızın özgürce dolaşımıdır. Buna böylesi bir denetim getirirseniz elektronik polis devleti olursunuz.
“Bu tasarı, OHAL’in olağanüstü uygulamaları çerçevesinde kapatılan ve varlıklarına el koyulan yayınların, bu alanlarda yayınlığa devam etmeleriyle doğrudan ilişkili.
“Eğer bu yasa geçerse, Türkiye’nin zaten kötü olan ifade özgürlüğü ününe bir ün daha katmış olacak. Ki bunların da etrafından dolaşmak mümkün olacaktır. Ama yurttaşları bir özgürlük alanına ulaşmak için hileye, yeni teknolojik yollar bulamaya niçin sevk ediyorsunuz?”
"Tasarı torba yasadan çıkarılmalı"
Türkiye’de yayıncılığın ağır bir denetimden geçtiğini vurgulayan Kürkçü “Bu yayıncılık 1000 kanallı bir genel yayın yönetmenli, bir editörlü ve bir baş yorumculu sektör oluşturdu” dedi.
Söz konusu savaş politikaları, seçimler, Yüksek Seçim Kurulu’un kararları gibi ülkenin temel konularının ancak sosyal medya ya da internette yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla yürütüldüğünü belirten Kürkçü, eğer özgürlükleri kısıtlamak değilse, tasarının ayrı bir kanun haline getirilip, ilgili sendikalar, sivil toplum örgütleri, savunucular ve iletişim akademisyenlerinin de katılımıyla kamusal bir tartışma yürütülerek değerlendirilmesi çağrısı yaptı.
Yasada ne var?* İnternette yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri yayın iletim yetkisi almak zorunda. * Üst Kuruldan alınan geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı bulunmayan ya da bu hak ve/veya lisansı iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yayın hizmetleri RTÜK tarafından tespit edilirse RTÜK'ün talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilir. * İçerik veya yer sağlayıcısının yurtdışındaysa da "Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu Üst Kurulun görev alanına ilişkin uluslararası anlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen" internet ortamından Türkçe, Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının için de aynı süreç işler. * Bu kuruluşların internet ortamındaki yayınlarına devam edebilmeleri geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı, bu kapsamdaki platform işletmecilerinin de yayın iletim yetki belgesi alması zorunlu. |
(EA)