Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, dün Meclis'te düzenledikleri basın toplantılarında, olağanüstü hal kanunlarını kalıcı hale getiren yasa teklifini eleştirdiler.
TIKLAYIN – OHAL'i Gereksizleştiren 25 Maddelik Teklifte Ne Var?
Meclis Başkanlığına sunulan 25 maddelik kanun teklifinde, Toplantı ve Gösteri Yasası’ndan, Terörle Mücadele Kanunu’na dek değişiklikler öngörülüyor. Teklifin yarın (19 Temmuz) Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.
21 Temmuz 2016’dan beri yürürlükte olan OHAL ise bu gece (18 Temmuz) sonlanıyor.
Bilgen: Pakette Anayasa’ya aykırılıklar var
Ayhan Bilgen, kanun teklifiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kamuoyunda OHAL’in bitişi gibi tarif edilse de OHAL’in sadece süresi bitiyor ve OHAL esasen kalıcılaştırılıyor, OHAL rejimi Türkiye hukuk sistemine eklemlenmek isteniyor.
“Sıkıyönetimin kaldırılmasıyla övünülen bir ortamda sıkıyönetimden daha sıkı düzenlemelerin yeniden ve ucu açık olmak üzere hukuki statüye kavuşturulması girişimi ile karşı karşıyayız.
“Türkiye ekonomisi büyük bir krizle karşı karşıya, dolayısıyla piyasaları rahatlatacak işler yapılması gerekiyor. Fakat OHAL’in şeklen kaldırılması bu rahatlamayı sağlamaya asla yetmez.
Bu pakette Anayasa’ya açık aykırılıklar var. Türkiye personel rejimini tümüyle değiştiren ve güvencesizliği kalıcılaştıran düzenlemeler var. Üç aylık uzatmaları bitiriyor Türkiye, ama bu sefer üç yıllık bir uzatmaya gidiyor.
“OHAL’in süresi biterken seçimden önce vadedilen ile önümüze gelen arasındaki makas ortada. Bu, OHAL yetkileriyle bile gerçekleşmeyecek ancak sıkıyönetimde bildiğimiz bir düzenleme.
“Bir siyasetçi, bir demokratik kitle örgütü temsilcisi, bir gazeteci ya da bir akademisyen bir bölgeye çalışma araştırma yapmak için gittiğinde, vali o kişi için şehre giremez kararı alabilecek. Bu İsrail’den bildiğimiz bir uygulama.”
Özel: Piyasalar adına değil, uygulamaya bakar
Özgür Özel de basın toplantısında şunları söyledi:
“OHAL’in ismi kalkacak, cismi burada duracak. Biz OHAL’in ismine değil cismine karşıyız, Bu teklif, OHAL’i kalıcı hale getiren maddelerle doludur. OHAL, bugüne kadar üçer ay üçer ay uzatılıyordu. Bu gelen teklif, içindeki düzenlemelerle OHAL’i üç aylığına değil, üç yıllığına uzatıyor.
“Bizlerin dillendirmesi, vatandaşın ve piyasaların talebiyle OHAL’i kaldırıyorlar. OHAL’in kılıfını, şeklini kaldırıyorlar ama kendisini tutuyorlar, OHAL’i fiilen sürdürüyorlar. Üç yıl süreyle daha Türkiye’de kişisel özgürlükler, gösteri yapma hakkı, protesto hakkı askıda, hak arama hürriyeti yok.
“OHAL kalkacak da döviz düşecek, faiz düşecek, enflasyon düşecek diye bekleyenler daha çok bekler. Çünkü piyasalar OHAL’in adı var mı diye bakmaz, OHAL’deki bu uygulamalar ne getiriyor diye bakar. Cari açığı azaltmak, faizleri, dövizi düşürmek bu uygulamayla mümkün değil.” (AS)