Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, büyük tekstil firmalarının Türkiye’deki üretimlerini üstlenen atölyelerde, 15 yaşın altında Suriyeli mülteci çocukların çalıştırılması nedeniyle soru önergesi verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede, Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre 1,5 milyon Suriyeli çocuğun Türkiye’ye sığındığı, bununla birlikte sadece 300 bin civarında mülteci çocuğun okula devam ettiği belirtildi.
Çocuk işçiliğinin Türkiye’nin de imzacısı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesine, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün(ILO) 26 No’lu Asgari Ücret Belirleme Yöntemi Sözleşmesine, Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Bitirilmesi Sözleşmesine ve 138 No’lu Asgari Yaş Sözleşmesine aykırılığı vurgulandı.
TIKLAYIN - CHP’Lİ ADIGÜZEL: 1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Sorular
Önergede şu sorulara yer verildi.
*Dünyada pek çok ülkede mağazaları bulunan dev tekstil firmaları için Türkiye’de üretim yapan söz konusu atölyeler daha önce iş müfettişleri tarafından teftiş edilmiş midir? Bu atölyelerde en son en zaman denetim yapılmıştır?
*Bu atölyelerde daha önce çocuk işçi çalıştırıldığı tespit edilmiş midir? Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe aykırı olarak çocuk işçi çalıştırdıkları daha önce tespit edildiyse işyerlerine herhangi bir ceza verilmiş midir?
*Söz konusu atölyelerle ilgili inceleme yapmak üzere Bakanlığınız an itibariyle İş Müfettişleri görevlendirmiş midir?
*Türkiye genelinde tekstil atölyelerinde kayıt dışı ve kayıtlı çalışan kaç çocuk işçi vardır? Bakanlığınız çocuk işçiliği rakamlarını tespit etmek için bir çalışma yürütmekte midir?
TIKLAYIN - HRW: TÜRKİYE'DE 400 BİN SURİYELİ ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR
*İşyeri denetimlerinde tespit edilen çocuk işçi rakamlarıyla TÜİK’in rakamları arasındaki uçurumun nedeni nedir?
*2011 yılından bu yana Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocukların kaçı çalışmaktadır? Suriyeli mülteci çocukların Türkiye’de çalışırken geçirdiği iş kazalarına dair herhangi bir istatistik mevcut mudur?
*Yoksulluk nedeniyle çalışan çocukların içinde bulunduğu yoksullukla mücadele etmeden çocuk işçiliğinin önlenemeyeceği açıktır. Çalışma Bakanlığı, çocuğun hakkı olarak bir gelir güvencesi ve buna bağlı olarak çalıştırılmama güvencesine yönelik bir siyaset oluşturmayı düşünmekte midir? (YY)