Fotoğraf: Erçin Ertürk / AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti.
8 Şubat'ta “Demokrasi programını” kamuoyuna açıklayacak olan HDP, bu kapsamda TBMM Başkanı Mustafa Şentop’la gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ilk ziyareti SP lideri Karamollaoğlu’na yaptı.
SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret eden Buldan’a, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan eşlik etti.
Buldan: Diyalog zeminleri önemli
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre Buldan görüşmenin ardından şunları dedi:
“Siyasi parti olarak ilk görüşmemizi Saadet Partisi ile yaptık. Daha sonra CHP, İyi Parti’den randevu isteyeceğiz. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile de görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmenin elbette ki Türkiye’deki demokratik güç birliğine büyük bir katkı sunacağı kanaatini paylaşıyoruz.
“İçeride Sayın Temel Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuk. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz başta olmak üzere, hukuk alanında yaşanan sorunlar, haksız tutuklamalar, Selahattin Demirtaş kararı, bunun yanında Türkiye’nin yoksulluk meselesi, aş, iş, sefalet meselesi yani Türkiye’nin temel meseleleri bunlar.
“Elbette ki siyasi partiler arasında görüşmeler, müzakereler, diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Biz bugün bunu başlattık. Bu başlattığımız süreçle birlikte Türkiye’nin yakın gelecekte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz.
“Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bu sorunları çözme konusunda bir yol kat eder. Bizim geliş amacımız budur.”
SP: Sorunları konuştuk
TV5’te yer alan habere göre, görüşmeye ilişkin SP Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın yaptığı yazılı açıklamada şunları dedi:
Milletimiz son zamanlarda toplumsal kamplaşma ve kutuplaşmanın sona erdirilmesine dair çaba ve adımlardan memnuniyet duymaktadır.
“Bu kapsamda bütün toplumsal kesimler, STK'lar ve siyasi partilerden Türkiye'de bir uzlaşı ve hoşgörü iklimine dönük adımlar atmasını beklemektedir.
“Saadet Partisi, milletin bu beklentisi kapsamında; milletimiz ve ülkemizin sorunlarını ortak yaşama iradesi doğrultusunda bütün siyasi partilerle konuşmayı ve müzakere etmeyi önemsemektedir.
“Halkların Demokratik Partisi'nin bugün partimize yapmış olduğu ziyarette ülkemizin ve insanımızın çözüm bekleyen sorunları karşılıklı olarak konuşulmuştur. Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”
Şentop’a ziyaret
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sançar, siyasi partilere yapılacak ziyaretler öncesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop’la görüştü.
Görüşme sonrası açıklama yapan Sancar, bugün muhalefet partileriyle görüşme turuna başlayacaklarını, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve heyetinin Saadet Partisi'ni ziyaret edeceğini, daha sonra CHP, Gelecek Partisi ve Deva Partisi ile randevularının olduğunu söyledi.
Sancar, önlerine 1 Şubat itibarıyla başlayan yeni bir program koyduklarını, 8 Şubat'ta bu programın ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacaklarını ve başlangıcı TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşerek yapmayı tercih ettiklerini belirterek, "Bunun sebebi, demokratik siyaseti hayati önemde bulmamız ve Meclis'i yetkileri azalmış olmasına, etkisi sınırlanmış olmasına rağmen demokratik siyasetin hala kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri görmemizdir" dedi.
Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendisine programımızın ana hatlarını aktardık. Programımız, demokrasi programıdır. Türkiye'de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine dönüşe ihtiyaç var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaşma ve gerilim yükseliyor.
“Biz, çözümü demokrasiyi yeniden inşa etmekte, hukuk devletini sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor. Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir. Diyalog, müzakere, birbirini anlama ve mutabakat noktaları arama meselesidir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir.
“Bu görüşlerimizi Sayın Şentop'a da aktardık. Meclis'in de bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik.
“Özellikle AİHM'nin Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun yarattığı sıkıntıları, sorunları çözme konusunda kendisinden de inisiyatif beklediğimizi belirttik. Karar açıktır, kesindir, uygulanmalıdır ama bu karar daha ötesine işaret ediyor.
“AİHM'in Demirtaş kararı, Türkiye'de son beş yılda yargı alanında ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor. Biz, bir tamirat, tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak da AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz." (EKN)