Bingöl’de para karşılığı cinsel ilişkiye zorlama ve şantaj yapma gerekçesiyle 31 kişinin gözaltına alındığı “Son Çekim Operasyonu” Meclis’e taşındı.
Konuya dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi sundu.
Taşdemir, özellikle 2016’dan bu yana bu şantaj şebekesiyle ilgili adli yetkililere başvurulmasına rağmen soruşturulma başvurulmaması iddiasını vurguladı.
Şüpheliler arasında kamu görevlileri de var
Bunun yanı sıra, gözaltına alınan şahısların evlerinden çok sayıda mühimmatın çıktığını belirten Taşdemir, şebekede yer alma sebebiyle gözaltına alınanlar arasında uzman çavuş, eski Belediye Başkan Yardımcısı ve birçok kamu görevlisinin bulunduğunu aktardı.
Taşdemir, ayrıca gözaltına alınan 31 şüpheliden sadece 10 kişinin tutuklandığını ve dosyaya gizlilik kararı getirildiğini bildirdi.
Bu bağlamda Taşdemir, önergesinde, yargı süreciyle, gizlilik kararının gerekçeleriyle ve gözaltına alınan şahısların evlerinde bulunan mühimmatla ilgili sorulara yer verdi.
Taşdemir’in soruları şöyle:
* Bingöl’de söz konusu suç şebekesinin varlığı 2016 yılından bu yana bilinmesine ve şikâyete konu olmasına rağmen bu operasyonun yapılması neden 3 yılı bulmuştur?
* Bingöl emniyetinin söz konusu şebekenin varlığından haberdar olduğu ve bu şebekeye içerisinde yer alan kişilerden dolayı operasyon yapılmadığı, dolayısıyla şebekeye göz yumulduğuna dair güçlü iddialar söz konusudur. Bu iddialar doğrultusunda Bingöl Emniyeti’ne yönelik herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
* Gözaltına alınan 31 kişiden kaçı kamu görevlisidir?
* Söz konusu dava dosyasına gizlilik kararının getirilmesinin gerekçesi nedir?
* Bu operasyonda tutuklanan 10 kişi kimlerdir? Diğer kişiler hangi gerekçe ile serbest bırakılmıştır?
* Gözaltına alınan kişilerin evlerinden ele geçirilen silah ve el bombası gibi mühimmatlar nasıl temin edilmiştir ve hangi amaçla kullanılmıştır? (AP/EMK)