Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim çalışmalarını cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne’de başlattı.
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin, Edirne Cezaevi'ndeki Demirtaş ile görüşme talebine yanıt gelmedi. Eş Başkanlar ve milletvekili adaylarının aralarında olduğu heyetin cezaevi önünde açıklama yapması engellendi.
Heyet, açıklamayı cezaevine beş kilometre uzaklıkta yaptı.
Burada konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanları, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini söylerken, tutukluluğuna itiraz için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını anlattı.
4 Kasım 2016'da gözaltına alınarak tutuklanan Demirtaş’ın avukatlarının tahliye talebini Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM)21 Mayıs’ta, üst mahkeme olan Ankara 20. ACM de 25 Mayıs’ta reddetmişti. 19. ACM’deki ret kararına bir üye hakim Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirterek karara şerh düşmüştü.
TIKLAYIN - “Demirtaş Tahliye Edilmeli” Diyen Hakimin Gerekçeleri
Buldan: Görüşme talebine cevap yok
Buldan, Demirtaş’la görüşme taleplerini Adalet Bakanlığı’na bir hafta önce başvurmalarına rağmen yanıt gelmediğini söyledi.
“Engelleme gerekçesi olarak 29 Eylül’de alınan bir karar gösterildi. 29 Eylül’den sonra cezaevi önünde defalarca açıklama yaptık. Bugün eski bir kararla engelledik. Halkımızın da, gazetecilerin de cezaevi önüne gidişine izin verilmedi. Bu yüzden açıklamayı beş kilometre ötede yapıyoruz.
“Cumhurbaşkanı adayımızı görmek üzere geldiğimiz Edirne’de burada bir açıklama yapmaktan utanç duyuyoruz. Bu bir utanç tablosudur. Sayın Demirtaş’la görüşmemize izin verilmemesi de ayrıca utanç tablosudur.
“Korktuğunuz için Demirtaş’ı rehin tutuyorsunuz”
“Demirtaş milyonların adayıdır. Milyonların umududur. Demirtaş, 6 milyon oy alan bir partinin Cumhurbaşkanı adayıdır. Demirtaş’ı dört duvar arasında rehin tutabilirsiniz ama milyonların gönlünden silemezsiniz.
“Korkunuz Demirtaş’ın cesaretindendir. Korkunuz Demirtaş’ın bu ülkeyi yönetim biçiminedir. Bundan korktuğunuz için Demirtaş’ı rehin tutuyorsunuz.
“Adliyelere ‘Adalet iktidarın emrindedir’ yazısı asılmalı”
“Adliye koridorlarındaki ‘Adalet mülkün temelidir’ sözünün hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Adliye duvarlarına ‘Adalet iktidarın emrindedir’ yazısı asılmalıdır. Verilen kararlar hukuki değil, siyasidir çünkü.
“Demirtaş’ın tahliye talebine ilişkimiz reddedilmiştir. Sayın Demirtaş diğer adaylar gibi tabanıyla, seçmeniyle buluşamayacak. Bu hukuksuzluğu, adaletsizliği asla kabul etmiyoruz.
“24 Haziran akşamı özgürlüğüne kavuşacaksın”
“Demirtaş’ı ve rehin tutulan tüm arkadaşlarımızı Türkiye halkları tahliye edecek. Bunu herkesin bilmesi lazım. Biz Demirtaş’ı 24 Haziran’da bu cezaevinden çıkarmak üzere yola çıktık. Buradan söz veriyoruz Demirtaş’a 24 Haziran akşamı halkımız seni burada halaylarla karşılayacak.
“Yalnız değilsiniz, milyonlar sizinle birlikte. Milyonlar sizin arkanızda. Bu adaletsizliğe 24 Haziran’da son verilecek. Bu ülkenin barışa, adalete, demokrasiye özlemi olan milyonlar çıkaracak sizi o cezaevinden. Demirtaş’a bir kez daha söz veriyoruz: 24 Haziran akşamı diğer arkadaşlarınla beraber özgürlüğüne kavuşacaksın."
Temelli: Hukuki dayanak yok
Sezai Temelli de 18 aydır Demirtaş’ı görmesi için hiç izin çıkmadığını söyledi.
“568 gündür rehin tutulmasında hiçbir hukuki dayanak yoktur. Yargılandığı davalara baktığınızda fezlekelerin cemaat mensubu savcılar tarafından hazırlandığını görürsünüz. Büyük bir kısmı da tutukludur.
“Bugün hala iktidarın FETÖ operasyonu yapıyor olması tamamen seçim malzemesidir. Demirtaş, FETÖ’cü savcıların fezlekeleriyle tutukludur.
“Yargıçlar kararlarını gözden geçirmeli”
“Bu tutsaklık haline son verme zamanı gelmiştir. Bu kadar hak ihlali artık seçme ve seçilme hakkına kadar uzanmıştır. Sadece Demirtaş’ın değil Demirtaş’a oy veren milyonlara da haksızlık. 6 milyon seçmenden bahsediyoruz.
“Demirtaş’ın diğer tüm adaylar kadar şansı var. Belki de Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olacak. Yargıçlar kararlarını bir kez daha gözden geçirmeli.
“AYM başvuruyu öncelikli olarak incelesin”
“Mahkemenin tahliye talebini reddetmesi adli kontrol şartlarının sağlanmamasıymış. Demirtaş, görevde olduğu sürece defalarca yurt dışına çıkmış, gelmiş bir isimdir. Bu trajikomik bir gerekçedir. Diğer taraftan bir üst mahkemeye müracaat ettik. O mahkeme de reddetti. Fakat 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin muhalefet şerhi yazan yargıcın şerhini herkesin okuması gerekiyor. Mevcut yasalara, AİHM’e gönderme yaparak tutukluluk halinin bir an önce sonlanmasını istiyor. Ama maalesef dikkate alınmadı.
“Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Buradan çağrı yapıyoruz. Rutin başvuru olarak ele almayın, öncelikli olarak inceleyin. Balbay kararını hatırlayın. AYM, seçme ve seçilme kararını gözeterek bir an önce tahliye kararı verilmelidir, aksi halde bu sistem çok daha derin krizlere sürüklenecektir. Buna son vermenin yolu AYM’dir.
"Herkes için adalet, Demirtaş için adalet"
"İçine sürüklendiğimiz en önemli sorun yargının tarafsızlığını yitirmiş olması. Demirtaş’ın kampanyaya başlarken yaptığı en önemli vurgu da budur. Kuvvetler ayrılığının yeniden tesis edilmesi gerekmektedir. Evrensel hukuk değerlerine insan hakları değerlerine sahip çıkılmalıdır. Bu olağanlaşma döneminin hayata geçmesi gerekir.
“Hukuk hepimize gerekli. Herkes için adalet, Demirtaş için adalet diyoruz. Oylarımıza, siyasi irademize, geleceğimize sahip çıkalım. Demirtaş’ın bir an önce özgür kalması için herkesin bulunduğu yerden ses çıkarması gerekir.” (BK)
* Fotoğraf: HDP