Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel proje okullar ile ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verdi.
Okullara “proje okul adı altında müdahale edildiğini” vurgulayan Demirel bu müdahalenin “örtük amaçlarını açığa çıkarması, kamusal, parasız, nitelikli, bilimsel, demokratik ve çoğulcu eğitimin korunup güçlendirilmesi için neler yapılması gerektiğinin” araştırılmasının gerekliliğini vurguladı.
TIKLAYIN - "PROJE OKUL" UYGULAMASININ ASIL AMACI NE?
Süreç
Önergenin gerekçesinde, 2014’de 652 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile yapılan değişiklikle “proje okulları” olarak adlandırılan bazı okulların atama sistemi ve eğitim yöneticisi belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanı’na bırakıldığı hatırlatıldı.
“Eğitimde siyasal kadrolaşmayı birincil amaç edinmiş olan AKP iktidarı bu düzenleme ile istediği okulun kadrolarına müdahale edebilmeyi amaçlamaktadır.”
Aralarında Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Vefa Lisesi, Çapa Fen, Ankara Çankaya Atatürk liselerinin de olduğu 155 okulun proje okulu olarak ilan edildiğini, ardından 1 Eylül 2016’da MEB Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin yayınlandığını anlatıldı.
“Yönetmelikte proje okulu belirleme komisyonu, proje okulu olarak belirlenme kriterleri bu okullara öğrenci seçilmesi ve kaydı gibi hususların neye göre ve nasıl belirlendiğinin” açıklanmadığı belirtildi.
“Düzenleme hak ihlaline yol açıyor”
“Yönetmeliğe göre bakanlık öğretmen atamalarında bir duyuru yapmayacak, başvuru da almayacaktır. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) istediği öğretmeni, istediği proje okulu/kurumuna öğretmen olarak atayabilecektir. Bu durumda proje okulları/kurumlarına öğretmen atamaları hizmet puanı veya gereksinime göre değil, kelimenin tam anlamıyla “torpil”e göre olacaktır.
“Ayrıca kıdem, iş başarımı, deneyim, sınav başarısı gibi hiçbir koşul aramadan, MEB istediği öğretmeni, istediği zaman, istediği proje okulu/kurumuna yönetici olarak atayabilecektir.”
Düzenleme sonrası bu okullarda görevli 1187 öğretmenin görev yerinin değiştirildiği bilgisinin de yer aldığı önergede, “Haklarında başlatılmış bir soruşturma olmayan, görevleri ile ilgili kusurları saptanmamış, görevin gerektirdiği niteliklerden hiçbirini kaybetmemiş yönetici ve öğretmenlerin bu biçimde görevlerine son verilmesi, Anayasal güvence altında olan genel eşitlik ilkesinin ihlali ve kazanılmış haklarının ellerinden alınması anlamına gelmektedir” denildi.
Önergede öğrenci ve velilerin de tepkilerine yer verildi ve AKP’nin tavrı eleştirildi.
“Kadıköy Anadolu Lisesine atanan müdür yardımcısının “bütün okulların imam hatip olma zamanı geldi” sözleri AKP’nin niyetinin açıkça göstermektedir.” (YY)