Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Gülistan Kılıç-Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verdiği bilgilere göre, depremle birlikte 20 bin 688 eğitim kurumu binasının 23’ü yıkılmış, 83 bina ise ağır hasarlı olduğunu hatırlattı, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Hasar tespit çalışmaları
Kılıç-Koçyiğit, soru önergesinde şunları belirtti:
“Yıkılan okullardan biri de Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören mahallesinde bulunan okullar olmuştur. İlçede yıkılan Şehit Yarbay Songül Yakut İlkokulu ve ortaokulu ile Ören Anadolu Lisesi'nde 2020 yılında güçlendirme çalışması yapıldığı ortaya çıkmıştır.
“Akçadağ Kaymakamlığı'nın internet sitesinde 21 Temmuz 2020 yılında yayınlanan haberde, "İlçemize bağlı Ören Mahallesinde bulunan Şehit Songül Yakut İlk ve Ortaokulu ile Ören Anadolu Lisesindeki okullarımızda güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Hasar tespit çalışmalarının ardından Şehit Songül Yakut İlk ve Ortaokulu ile Ören Anadolu Lisesinde güçlendirme çalışmalarına başlandı. Bu okullar olası bir depreme karşı güçlendirilmektedir" ifadeleri yer almıştır.”
“Yıkılan eğitim kurumları hangi illerde?”
Milletvekili Kılıç-Koçyiğit’in Milli Eğitim Bakanı Mustafa Özer’in yanıtlaması talebiyle ilettiği sorular şöyle:
*Bakanlığınızın açıklamasına göre yıkılan 23 eğitim kurumuna ait depreme dayanıklılık raporları var mıydı?
*Yıkılan 23 eğitim kurumu hangi illerde yer alıyordu?
*Yıkılan 23 eğitim kurumunda kaç öğrenci ve kaç öğretmen bulunuyordu?
*Bakanlığınızın açıklamasına göre ağır hasarlı olan 83 eğitim kurumu binasının akıbeti ne olacaktır? Binalar hakkında yıkım kararı alındı mı?
*Ağır hasarlı olan 83 eğitim kurumunda kaç öğrenci ve kaç öğretmen bulunuyordu?
*Yıkılan ve ağır hasarlı olan eğitim kurumlarında okumakta olan öğrencilerle Bakanlığınız tarafından iletişime geçildi mi?
*Yıkılan ve ağır hasarlı olan eğitim kurumlarında okumakta olan öğrencilerin mağduriyetlerini nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?
*Malatya Akçadağ ilçesinde yıkılan Şehit Yarbay Songül Yakut İlkokulu ve ortaokulu ile Ören Anadolu Lisesi'nde 2020 yılında güçlendirme çalışması yapılmasına rağmen yıkılmasını nasıl izah ediyorsunuz?
*Afet Bölgesi olarak ilan edilen 11 ildeki eğitim-öğretim kurumlarının depreme dayanıklılık raporları mevcut muydu?
*Afet Bölgesi olarak ilan edilen 11 ildeki eğitim-öğretim kurumlarının yaşanan depremlerin ardından hasar tespit çalışmaları yapıldı mı?
*Türkiye’de şimdiye kadar depreme dayanıklı güçlendirme çalışması yapılan kaç eğitim-öğretim kurumu var?
(EMK)