Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç - Koçyiğit, 0-5 yaş grubundaki çocuklu ailelere ücretsiz mama, bez ve süt ile nakdi yardım sağlanmasına ilişkin Meclis Başkanlığına kanun teklifi sundu.
Yoksul hanelerde yaşanan beslenme sorunlarına kalıcı çözümler getirmek amacıyla sunduğu kanun teklifinin "Gerekçe" bölümüne Muş Milletvekili özetle şöyle dedi:
"Büyüme ve gelişim dönemlerini sağlıklı tamamlayamayan çocuklarda çok sayıda hastalık görülebilmektedir. 'Pandemi Döneminde Derin Yoksulluk ve Haklara Erişim Araştırması' başlıklı rapordaki veriler oldukça çarpıcıdır. Derin Yoksulluk Ağı, Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Açık Alan Derneği ortaklığında hazırlanan bu rapor korkunç biçimde artan yoksulluk gerçeğini İstanbul ili için gözler önüne sermiştir. Belirtilen çalışmada derin yoksullukla mücadele kapsamında ailelere ulaşılmış ve bir takım yardımlarda bulunulmuştur.
Beslenme hakkı
"Yoksul mahallelerde bulunan hanelere yapılan yardımlarda acilen hayata geçirilmesi gereken başlıklardan söz edilmiştir. Bu konuda hanelere yapılan en yüksek yardımı gıda/hazır yemek siparişleri ve bebek ile ilgili mama ve bez yardımlarının oluşturduğu belirtilmiştir.
7 milyar nüfusu aşan dünyada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) 2020 yılı rakamlarına göre 690 milyon insan açlık çekmektedir. Her 4 saniyede 1 insanın açlık sebebiyle hayatını kaybettiği dünyada, bunların büyük çoğunluğunu yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi çocuklar oluşturmaktadır.
"Beslenme hakkı herkesin; yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya kolayca ve sürekli şekilde, ulaşma hakkını kapsamaktadır. Beslenme, sosyal bir hak olan sağlık hakkıyla da doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden sağlık ile beslenme hakkı iç içe geçmiştir. Kabul gören en eski insan haklarından olan beslenme hakkı mutlak bir haktır.
"Beslenme hakkı uluslararası insan hakları belgelerine ilk kez 1924 yılındaki Çocuk Hakları Cenevre Bildirgesi ile girmiştir. Bildirgede aç çocukların beslenmesi gerektiği belirtilmiştir. Türkiye bu bildirgeyi kabul eden ilk devletler arasında yer almaktadır. Ayrıca 20 Kasım 1989 tarihinde BM Genel Kurulu Tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kabul edilmiştir. Bu Sözleşmenin önemi uluslararası hukukta, çocuk haklarını koruyan temel yasa olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi 14/09/1990 tarihinde imzalamış, 9/12/1994 tarih ve 4058 Sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunmuş ve sözleşme, 27/01/1995 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Sosyal devlet ilkesi
"Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında saydığı sosyal devlet ilkesi çocuk hakları bakımından önemli bir ilkedir. Sosyal devlet ilkesinin gereği devlet, çocukların yanında ve haklarını koruyan her türlü hizmette bulunması gereken bir aygıt olmalıdır.
"Tüm bu açıklamalar doğrultusunda; ülke genelindeki derinleşen yoksulluğu azaltabilmek, sosyal devlet ilkesi gereği mevzuatlarda bu yönde değişiklikler yapmak ve ailelere 0-5 yaş grubundaki çocuklarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere ücretsiz mama, bez ve süt desteği ile nakdi yardım ödemesi sağlamak adına işbu teklifi hazırlamak gereği hasıl olmuştur. Beslenme hakkı gibi en temel haklar karşısında devletin belirtilen hakla ilgili görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Çünkü kişilerin sırf insan olduklarından dolayı sahip oldukları düşünülen bu haklar, kişilerin insan olanaklarını gerçekleştirebilmelerinin önkoşullarıdırlar."
(AÖ)