Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın imzalanmasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına soru önergesi yöneltti.
Ersoy, çalışma yaşamında şiddet ve tacize ilişkin ilk uluslararası sözleşmenin, Uluslararası Çalışma Konferansı (UÇK) tarafından kabul edilmesinden iki yıl sonra, 25 Haziran 2021’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
NOT: Sözleşme, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz dâhil, çalışma yaşamında şiddet ve taciz için ilk kez uluslararası bir tanım getirdi. 190 sayılı Sözleşme, tüm ILO Üye Devletlerini, çalışma yaşamında her türlü şiddet ve tacizi ortadan kaldırmaya çağırıyor. Tüm ülkeleri Sözleşme’yi onaylamaya, işçi ve işveren örgütleriyle birlikte, herkes için onurlu, güvenli ve sağlıklı bir çalışma yaşamının olması için katkı sağlanmasını istiyor.
DİSK kampanya başlattı
Ersoy, iş yerinde şiddet ve tacizin, çeşitli biçimlerde yaşandığını, sözleşmenin kabulünden bu yana, COVID-19 küresel salgını ile bu sorunun daha da büyük ölçüde yaşandığını ifade etti.
Salgının başlamasından beri birçok ülkede, özellikle kadınlara ve kırılgan gruplara yönelik işle ilişkili şiddet ve tacizin birçok biçimi rapor edildiğini belirten Ersoy, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına yönelik kampanya başlattığını hatırlattı. DİSK’in de Türkiye’nin 190 sayılı sözleşmeyi imzalamasına ilişkin çağrısı olduğunu söyledi.
Ersoy; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ve 6284 sayılı kanunun etkin bir biçimde uygulanmamasının nedeni ile kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde artış yaşandığını belirtti.
"Kadınlar için özel önlemler alınacak mı?"
Ersoy Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:
- Bakanlığın, ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın imzalanmasına yönelik bir çalışması var mı?
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir proje yapmak için harekete geçti mi?
- Kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılacak mı?
- Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınacak mı?
- Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına yönelik bakanlık işyerlerinde nasıl bir düzenleme yapıyor? İşyerlerinde şiddete ve tacize uğrayan kadın sayısı kaç?
(EMK)